Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje pokazalo drastičnu razliku: Evo koliko često u seksualne odnose stupa Generacija Z, a koliko milenijalci

Preuzmite sliku

Iako nova statistika nagovještava da se vraćamo na seksualne staze, istraživanje također nagovještava da aplikacije za spojeve poput Tindera, Hingea i Bumblea izlaze iz mode.

Nakon mnogo kritika na ovu generaciju, čini se da je seksualni pad generacije Z konačno gotov. Prema podacima istraživanja eHarmonyja, svaki peti član generacije Z ima seks svakodnevno, dok je 61% dodalo da uživa u “seksualnoj avanturi” s partnerom.

Pripadnici generacije Z u vezi također se više seksaju, a broj zaljubljenih parova koji se seksaju tri puta sedmično povećao se s 31 % na 35 %, piše Metro.

I kao pozitivna vijest za one koji su prije žalili zbog nedostatka seksa, 36 % Gen-Z-a ima više seksa sada nego prije godinu dana. Jasno je da se događa seizmička promjena u pogledu na to kako mladi vide seks, ali koji je razlog za ovaj nagli zaokret?

Sa svojim podacima istraživanja, eHarmony je iznio tri objašnjenja:

Za 17% pripadnika generacije Z to je zato što su započeli terapiju. Za 35 %, to je zato što su manje pod stresom, a za više od polovice (57%), to je jednostavno zato što imaju veće samopouzdanje. No, milenijalci su zapravo seksualno slobodniji i otvoreniji od generacije Z.

Prema Dating Diaries web stranice, milenijalci daju prednost seksu više nego generacija Z, pri čemu 91 % milenijalaca ima seks barem jednom sedmično u poređenju sa 78 % njihovih mlađih kolega.

Ovi su podaci također otkrili da dok Generacija Z cijeni emocionalnu povezanost iznad svega, milenijalci daju prioritet seksualnoj hemiji nad emocionalnim vezama.

Prijašnji podaci su pokazali da je gotovo polovina članova generacije Z (47,5 %) izjavila da želi vidjeti manje seksa na ekranu, a daljnja istraživanja također nagovještavaju da mladi imaju manje seksa nego su to imali njihovi roditelji u njihovoj dobi.

To je dovelo do zabrinutosti da živimo seksualnu recesiju, s istraživanjem iz 2020. koje je pokazalo da 40 % osoba u dobi od 18 do 24 godine nikada nije imalo seksualnog partnera.

I što je najgore, čini se da je Francuska od svih mjesta, grad ljubavi, prošla kroz najveći seksualni pad.

Istraživanje je pokazalo da 28 % Francuza u dobi od 18 do 24 godine, koji su već imali seks, nisu imali seks u protekloj godini. Nadalje, samo 43 % Francuza izjavilo je da ima seks jednom sedmično, što je prilično dramatičan pad u poređenju s 58 % iz 2009. godine. A ako se ovo događa u Francuskoj, kako je onda u ostalim zemljama?

Iako nova statistika nagovještava da se vraćamo na seksualne staze, istraživanje također nagovještava i da aplikacije za upoznavanje, poput: Tindera, Hingea i Bumblea izlaze iz mode. Više od polovine (58 %) Generacije Z izjavilo je da je u prošlosti koristilo aplikacije za upoznavanje, ali čini se da nisu njihov najveći obožavatelji.

Na primjer, 76 % samaca vjeruje da su drugi ili “donekle autentični” ili “uopće nisu autentični” na aplikacijama za spojeve. Također, 36 % ljudi također je priznalo da su oni sami ili “donekle autentični” ili “uopće nisu autentični” na ovim aplikacijama, dok je 21 % muškaraca i 5 % žena priznalo da su lagali o svom obrazovanju na svojim profilima. (Vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje