Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Isplovio “Feničanski brod” napravljen od 50.000 plastičnih boca

Preuzmite sliku

Brod u feničanskom stilu napravljen od plastičnih boca isplovio je u nedjelju ujutru iz luke Byblos prema Bejrutu, u okviru ekološke inicijative Družtva Chreek, u saradnji s Libansko-američkim univerzitetom, kampusom Byblos i općinom Byblos.

U kulturno-ekološkom događaju učestvovali su generalni direktor ministarstva kulture Ali Samad, koji zastupa ministra kulture Ghattasa Khouryja, gradonačelnik Jbeila Wissam Zaarour, predsjednik Libansko- američkog univerziteta Joseph Jabbra, i čelnik društva Chreek George Ghafari, skupa sa zvaničnicima libanskog Crvenog križa i civilne zaštite, studentima fakulteta i građanima Byblosa.

Zaarour je opisao inicijativu kao “ekološki simbol jer je brod napravljen od 50.000 plastičnih boca i ima za cilj podići svijest o opasnosti od otpada, pored kulturnog simbolizma koji otjelovljuje feničanski brod koji je korišten za trgovinu i izvoz libanskog cedra kroz obalu Jbeila”.

Zaarour je nazvao plovilo kao “Fenilčanski brod” zbog njegovog simboličkog značaja, hvaleći napore društva Chreek i studenata univerziteta koji su neumorno radili na tom projektu.

Govoreći o ciljevima inicijative, Zaarour je kazao da je namjera projekta privući pažnju na ekološku štetu izazvanu nesortiranjem otpada, posebno plastičnog koji se ne raspada u prirodi, i oživljavanje istorije feničanskog Libana, koji je bio čuven po proizvodnji brodova, doprinoseći razvoju civilizacije, prenosi libanska novinska agencija NNA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,