Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Inspiracija joj bila kćerka: Majka počela praviti lutke kako bi ih uskladila sa dječijim medicinskim stanjima

Preuzmite sliku

Sasvim je prirodno da se želimo igrati igračkama koje nas podsjećaju na nas. Nažalost, nema previše lutki na raspolaganju za djecu s poteškoćama i zdravstvenim tegobama koja izgledaju drugačije od drugih, piše Bored Panda.

39-godišnja britanska majka dvoje djece Clare Tawell odlučila je riješiti problem i pokrenula je neprofitnu organizaciju Bright Ears UK koju koristi za modificiranje dječjih lutki kako bi djecu uskladila s medicinskim stanjima, prenosi Tuzlanski.ba.

Clareina najveća inspiracija bila je njena 4-godišnja kći Matilda koja je gluha.

“Postala sam stvarno obeshrabrena kad nisam mogla pronaći lutku ili bilo koju igračku sa slušnim aparatom. Smatrala sam da je društvo ne smatra važnom i stoga je ne treba ‘priznati’ ”, rekla je.

Ona radi na lutkama u slobodno vrijeme i cilj joj je da se svako dijete s invaliditetom igra igračkama koje su slične njima. Nada se osnažiti djecu i promovisati inkluziju svojim ručno izrađenim lutkama i dodacima.

U galeriji možete pogledati neke od njenih lutki:

Clare je prodala više od 2 hiljade lutki otkako je započela svoju misiju mijenjanja igračaka 2017. Nada se da će u budućnosti djeca s medicinskim stanjima moći ući u bilo koju trgovinu i pored običnih lutki vidjeti lutke s rascijepljenim usnama ili slušnim pomagalima. Tako će se djeca osjećati normalno i neće se osjećati drugačije od ostale djece.

Osnivačica firme Bright Ears UK nedavno je imala pune ruke posla novih narudžbi, a neki od njezinih proizvoda prijevremeno su rasprodani. 

Prema Clare, živimo u svijetu koji puno naglašava „biti normalan”, a svako ko izgleda drugačije od norme mogao bi se osjećati „nenormalno”. To može uticati na povjerenje djece u sebe i svoje samopoštovanje te stvoriti daljnje probleme.

Nisu samo pojedinci ti koji kupuju Clareine lutke. Škole i obdaništa također ih kupuju i koriste ih kada govore o inkluzivnosti i učenju da ne prosuđujemo ljude prema njihovom izgledu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,