Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

I danas postoji: Pogledajte izgled prvog web sajta

Preuzmite sliku

Da li ste se ikada zapitali kako je izgledao prva web stranica u historiji interneta, te čemu je služila?

Ako jeste, evo odgovora. Prvi web site na svijetu je kreirao Britanac Tim Berners-Lee. On je izumio World Wide Web, skraćeno WWW sistem koji omogućava povezivanje, sortiranje i pregledanje svih vrsta informacija.

Ustanovljena je 1990. godine u laboratoriji Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN). Kada je Berners-Lee napravio prvu web stranicu, “internet” je bio grupa statičkih dokumenata koje su uglavnom koristile odbrambene strukture i akademske institucije.

Njegov prijedlog je trebao omogućiti lako pretraživanje i dijeljenjeelektronskih dokumenata. “Bilo je frustrirajuće to što su se različite informacije nalazile na različitim kompjuterima i morali ste se uvijek i iznova prijavljivati da biste im pristupili. Pitao sam se zar ne postoji drugi način povezivanja i dijeljenja informacija, neki imaginarni sistem koji ih sve povezuje. I tako je nastala prva internet stranica“, kaže Berners-Lee.

Originalnu kopiju prvog sajta na svijetu možete pogledati OVDJE. Prije toga nudi se mogućnost odabira četiri linka koji vode na različite dijelove stranice pogledajte OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,