Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hotel sa najgorim pogledom na svijetu koji nosi snažnu poruku

Preuzmite sliku

Ironično je da nigdje nećete naići na tako lijepe sobe s tako groznim pogledom – na zid, osmatračnice i vojnike…

Mnogi od nas teško podnose izolaciju i lockdown, naročito u ovo pranično doba – bez mogućnosti putovanja, posjećivanja rodbine i prijatelja, pa i policijskim satom, možda smo uvidjeli koliko neke stvari uzimamo zdravo za gotovo.

Upravo to poruka je i jednog hotela u Betlehemu koji turiste i putnike nastoji educkovati o životu na palestinskom teritoriju. Bez ulaženja u mukotrpnu i dugu istoriju izraelsko-palestinskog sukoba, recimo samo to da je ondašnja svakodnevica obilježena vojnicima na ulicama, bodljikavim žicama, dozvoljenim i zabranjenim područjima kretanja, a slika i prilika međusobnih odnosa utjelovljena je u ogromnom zidu od čak 700 kilometara koji ih dijeli, prenosi punkufer.hr.

Upravo kraj tog zida, koji djelomično prati palestinsko-izraelsku granicu, u Betlehemu je podignut The Walled Off hotel. Ideja je došla od anonimnog i „neuhvatljivog“ uličnog umjetnika Banksyja koji se proslavio grafitima i muralima diljem svijeta. Svojim radovima ukazuje na probleme siromaštva, nepravde, otuđenosti ljudi u modernom dobu i sl., pa je tako i ovaj hotel prilika turistima da se malo bolje upoznaju s drugom stranom Betlehema koju često ne vide.

Hotel s najgorim pogledom na svijetu

Otvoren 2017. godine kao privremena izložba, hotel je privukao veliku pažnjui u međuvremenu postao jedna od glavnih modernih atrakcija palestinskog turizma. Iako je kod nekih izazvao nedoumice, pa čak i kritike za „ratno profiterstvo“, po svemu sudeći ipak je obogatio palestinsku ponudu i skrenuo pozornost na posljedice izraelsko-palestinskog sukoba za Palestince koji ovdje žive.

Hotel nije vezan ni uz kakvu političku stranku niti organizaciju, a uprava nastoji sav prihod vratiti u lokalnu zajednicu kako bi pomogli zapošljavanju stanovništva. Poručuju kako su svi dobro došli, te kako im čak dolaze i mladi Izraelci koji žele saznati više o onima „preko zida“. Upravo u tom povezivanju mladih i poticanju međusobne komunikacije vide nadu za budućnost.

Svaka soba u hotelu vrijedno je umjetničko djelo za sebe. Dizajnirane u orijentalnom duhu sadrže detalje poput slika na zidu prekrivenih mrežom od kaveza ili grafitom dvojice vojnika koji se tuku jastucima iznad kreveta. Ironično je da nigdje nećete naići na tako lijepe sobe s tako groznim pogledom – na zid, osmatračnice i vojnike.

Unatoč svim problemima, iz hotela s osmijehom pozivaju cijeli svijet u goste te poručuju kako je ova destinacija potpuno sigurna i da je Betlehem toliko lijep da je čak i Bog odlučio ovdje sići na zemlju. Još jedna ironija je ta da, dok diljem svijeta kršćani slave Božić i Isusovo rođenje u Betlehemu, Betlehem i dalje stoji okružen segregacijskim zidom i žicom (a sada je na sve to došla i pandemija koronavirusa).

Na izlazu iz hotela stoji diskretni podsjetnik da u svijetu, nažalost, i dalje postoje sukobi, netolerancija i nepravda – samo u različitim oblicima. U skladu s načelom „misli globalno, djeluj lokalno“ ispraća nas natpis: „Putovati znači otići hiljadee kilometara daleko i čuditi se stvarima koje imamo i kod kuće.“ (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,