Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hotel od milion blokova jestivog materijala

Preuzmite sliku

Nije neobično da gosti hotela često pokušavaju lizati zidove ili namještaj kako bi provjerili jesu li zaista slani…

U neobičnom bijelom hotelu u Boliviji jedno je sigurno: soli vam neće nedostajati.

Hotel Palacio de Sal sagrađen je od milion blokova soli, za šta je radnicima trebalo dvije godine. Građevinski materijal stigao je direktno iz Salar de Uyuni, najslanijeg mjesta na svijetu koje izgleda poput kakvog rajskog ogledala. Sloj vode koji se nakupi tokom kišnog perioda pretvara ravnu, bijelu površinu u rajsko ogledalo u kojem se savršeno vidi nebo, pa izgleda kao da se nebo i zemlja upravo na tom mjestu spajaju, prenosi punkufer.hr.

 • Nije neobično da gosti hotela često pokušavaju lizati zidove ili namještaj kako bi provjerili jesu li zaista slani, što potvrđuju i domaćini.

  Boravak u slanoj palači nije samo jedinstveno, nego i zdravo iskustvo. Palacio de Sal promoviše lječilišni turizam za osobe koje imaju dermatološke tegobe pa u ponudi imaju i tretmane poput čišćenja kože solju.

  U pauzi između opuštanja gosti mogu zaigrati golf, isprobati kakve tradicionalne specijalitete u restoranu ili krenuti u istraživanje okolice.

  Nakon svake vlažne sezone pojedini dijelovi luksuznog odmarališta, koje se prostire na 4500 kvadratnih metara moraju se obnoviti jer jake kiše stvaraju velike štete zidovima od soli.

  Boravak u slanom odmaralištu košta od oko 250 KM po noćenju s uključenim doručkom. Hotel se nalazi 25 km od zračne luke Uyuni i 15 minuta vožnje od sela za preradu soli Colchani. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,