Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fotka haljine koja je postala viralna opet zaludjela sve: Znate li koje je zapravo boje?

Preuzmite sliku

Da li je zlatno-bijela ili teget-crna?

Kada je fotka jedne naizgled obične haljine postala viralna 2015. godine, milioni ljudi širom svijeta su bili podjeljeni: jedni su govorili da je zlatno-bijela, a drugi da je teget-crna. Onda je u jednoj studiji neuronaučnik Pascal Wallisch sa Univerziteta u New Yorku zaključio da su ove razlike u percepciji posljedica naših pretpostavki o tome kako je haljina osvjetljena. Oni koji su mislili da je haljina, koju je nosila majka jedne mlade u Škotskoj, fotografisana u sjenci, vjerovatno su vidjeli da je ona zlatno-bijela. Nasuprot tome, oni koji su mislili da je osvjetljena vještačkim svjetlom vjerovatnije su je vidjeli kao crno-plavu.

On kaže kako je originalna slika imala preveliku ekspoziciju, čineći izvor svjetlosti spornim i nepouzdanim. Kao rezultat toga pravimo pretpostavke o tome kako je haljina osvjetljena, što utiče na boju koju vidimo, naveo je dalje Wallisch, prenosi nova.rs.

„Sjenke su plave, tako da naš mozak oduzima plavo svjetlo da bismo vidjeli sliku, koja se onda pojavljuje u jarkim bojama – zlatnoj i bijeloj“, nastavlja Wallisch o fotografiji o kojoj svi na internetu iznova dosta polemišu.

„Međutim, vještačko svjetlo ima tendenciju da bude žućkasto, pa ako nešto vidimo osvjetljeno na ovaj način, izdvajamo ovu boju, pa se čini da je haljina teget-crna. Ovo je osnovna kognitivna funkcija: da bi se shvatila boja nekog objekta, mora se uzeti u obzir izvor osvjetljenja.“

Anketa o ovoj haljini pokazala je da oni koji su vjerovali da je haljina u sjenci – vidjeli su je kao bijelo-zlatnu. Nasuprot tome, oni koji su smatrali da nije u sjenci, vidjeli su crno-teget haljinu.

Wallisch je potom zaključio i da oni koji rano ustaju i odlaze na spavanje i provode više vremena na sunčevoj svjetlosti obično vide haljinu kao bijelo-zlatnu, a oni koji su noćne ptice, koji dobar dio vremena provode pod vještačkim svjetlom, vide je kao plavo-crnu.

„To sugeriše da vrsta svjetlosti kojoj smo uglavnom izloženi utiče na to kako neko percipira boju“, kaže Wallisch.

Iako je na kraju potvrđeno da je haljina crno-plava, slika je izazvala mnogo onlajn diskusija o našoj percepciji boja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,