Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo kako da vam se odjeća ne izgužva tokom putovanja uz male trikove

Preuzmite sliku

Nikome nije prijatno kada nakon dolaska na destinaciju otvori kofer pun izgužvane odjeće. Poznato je da pegla nije baš praktična u tim situacijama, jer zauzima puno mjesta, pa je mnogi ni ne nose na put.

Međutim, ne treba očajavati, jer postoje načini da se takav scenario izbjegne. Ukoliko ste iskusili ovaj problem, pažljivo čitajte rješenja koja vam donosimo u nastavku.

Vrećice za pakovanje

Možda ih dosada niste koristili, ali vrećice za pakovanje su itekako djelotvorne, jer sprječavaju pomjeranje odjeće prilikom pomjeranja kofera. Stvari ostaju na mjestu, i, što je još važnije, ne stvaraju se nabori.

Vreće sa hemijskog čišćenja

Ukoliko odjeću ponekad nosite na hemijsko čišćenje, znate da plastične vreće imaju zaštitnu ulogu. Ali, kada je riječ o pakovanju, one mogu poslužiti kao sjajan način da spriječite trenje između više komada odjeće. Možete ih postaviti između njih, kao sendvič varijantu, a dobra stvar je što ovaj savjet možete primjeniti kako na kofer, tako i na lični prtljag. Osim toga, ovaj trik se pokazao efikasan i kod materijala koji se veoma gužvaju, što je samo još jedan plus.

Maramice ili toaletni papir

Prilikom pakovanja svilenih bluza i osjetljivih materijala, možete se poslužiti maramicama ili toalet papirom. Fino ih složite i zapakujte, a zatim ubacite u vrećicu za pakovanje ili izdvojeni džep sa rajsferšlusom.

 • Plastične vreće sa ZIP zatvaračem

  U ove kese može pakovati dječiju i bebi garderobu. One se mogu primjeniti na bezbroj načina tokom porodičnog putovanja, prije svega za predmete koji mogu da iscure. Zato, slobodno u njih spakujte sve što pripada malom djetetu, kao što su pelene, štramplice, čarapice, i nećete morati da brinete. Također, one vam mogu poslužiti za pakovanje donjeg veša. Kako je u pitanju providna ambalaža, čak i u slučaju provjere, nećete morati da otvarate i pokazujete šta je unutra.

  Uvijanje, umjesto savijanja

  Majice, kao i druga pamučna odjeća, ne trpe pomjeranje i prevrtanje unutar kofera. Savjet je da ih položite na krevet, zatim savijete rukave kako biste dobili oblik pravougaonika, pa ponovo preklopite i dobro urolate. Prikom pakovanja, redajte ih jedne do drugih, ili u vrećicu za pakovanje.

  Tehnike pakovanja

  Pakovanje džempera i odjeće sa dugmadima zahtjeva vještinu, a dobar primjer je onaj u radnjama. Da biste to postigli, zakopčajte dugmad i okrenite komad licem nadole i poravnjajte. Ukoliko je riječ o košulji, rukave savijte ka unutra, kako biste za početak dobili oblik pravougaonika. Nakon toga, presavijte košulju sa dna, a zatim još jednom. Na kraju bi trebalo da dobijete oblik kvadrata.

 • Popunjavanje praznina

  Čarape, ešarpe i slične odjevne predmete možete pakovati između vrećica za pakovanje i onih sa ZIP zatvaračem. Njih također zaštitite, tako što ćete ih ubaciti u plastične kese.

  Sprej za ispravljanje odjeće

  Ukoliko ipak primjetite nabore na odjeći prilikom raspakivanja, upotrijebite sprej za ispravljanje odjeće. Okačite komad koji želite da sredite na brzinu, a zatim ravnomjerno sa dovoljne udaljenosti naprskajte. Ovim postupkom postižete trenutni efekat. (Citymagazine)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,