Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Djevojčica sa misterioznim hepatitisom spašena nakon što joj je otac donirao dio jetre

Preuzmite sliku

Trogodišnja djevojčica koja je  misterioznim talasom hepatitisa koji se širi i svijetom spašena je nakon što je dobila dio očeve jetre.

Lola-Rose Raine, iz Gravesenda u Kentu, imala je nešto za što su njeni roditelji mislili da je trbušna buba prije nego što su joj oči dobile žutu nijansu. Nekoliko dana nakon što je stigla u bolnicu Darent Valley u Kentu, njena jetra je počela da otkazuje, a ljekari su bili primorani da je stave u komu i uklone bolesni organ, dajući joj samo nekoliko sati života bez novog, piše Mirror.

Njen otac Alan Raine, 27, koji radi u obezbjeđenju, rekao je da je bilo kao da “bukvalno gledamo našu djevojčicu kako umire pred našim očima” dok je čekao da čuje hoće li mu se organ poklapati, prenosi Tuzlanski.ba.

Rekao je za Daily Mail: “Bilo je kao da vam je neko posegnuo u grudi i istrgao srce. Mislio sam ‘ne možete ništa učiniti’. Mogli su mi reći da neću preživjeti operaciju, a ona hoće, i ja bih odmah pristao. Sve o čemu sam razmišljao je da će joj biti bolje i mi možemo pomoći.”

 • G. Raineu je rečeno o rizicima i rekao je da se radi o odluci ili doniranja jetre ili da mu se srce “istrgne” jer mu dijete pati. Skoro mjesec dana nakon operacije, Lola-Rose se potpuno oporavila i ove sedmice će biti otpuštena iz bolnice.

  Očekuje se porast slučajeva misteriozne hepatitisa kod male djece, Mališan je jedno od oko 190 djece širom svijeta koje je pogodila ista bolest koja je zbunila zdravstvene stručnjake posljednjih mjeseci, pokazuju najnoviji podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

  U Velikoj Britaniji do sada je dijagnosticirano oko 114 slučajeva, a stručnjaci upozoravaju da bi to mogao biti “vrh ledenog brijega” zbog mnogih simptoma koji ostaju neprimijećeni. Nekoliko od njih, uključujući Lolu-Rose, zahtijevalo je transplantaciju jetre, a najmanje jedno dijete je umrlo, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

  Većina slučajeva se dogodila kod djece uzrasta od pet godina i mlađe, pa je 17 godina do sada bila potrebna kritična transplantacija jetre. Stručnjaci sumnjaju na virus i nisu isključili Covid-19. Tri od četiri slučaja u Velikoj Britaniji povezana su s adenovirusima, koji obično stoje iza bolesti želuca i prehlade. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,