Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dječak napisao knjigu i sakrio je na polici u knjižari, sada je postala hit

Preuzmite sliku

U odjelu knjižare Ada Community u Boiseu, gradu u Idahu, hit knjiga je “The Adventures of Dillon Helbig's Crismis”.

Ova knjiga je djelo osmogodišnjeg Dillona Helbiga.

Dječak je sam napisao knjigu pa je, u decembru prošle godine, tajno ostavio na polici u knjižari. Ispisao je i vlastoručno oslikao 81 stranicu crvene bilježnice i prokrijumčario je na odjeljenje s dječjim knjigama. Knjiga govori o Helbigu koji na Dan zahvalnosti ukrašava božićno drvce kada ga zvijezda odnese na Sjeverni pol. Na kraju se pojavljuje i zloglasni Grinch, piše The Washington Post

Dillon je nakon dva dana priznao mami Susan da je knjigu ostavio u knjižari. Otišli su po nju, ali nije je bilo. Mama je zamolila da je kontaktiraju ako je pronađu jer bi je voljela sačuvati.

“Našli smo knjigu. Bilo je očito da je riječ o posebnom djelu kojeg se ne bismo mogli samo tako riješiti. Dillon je samouvjeren i velikodušan dječak. On je samo želio da i drugi uživaju u njegovoj priči”, rekao je uposlenik knjižare Alex Hartman.

Dillonova knjiga i službeno je dodana u fundus knjižare, a dječaku se tako ostvario san.

Od pete godine želim vidjeti svoju knjigu u knjižari. Odmalena sam često išao u knjižare

Dječak je  primio nagradu Whodini, koju knjižara dodjeljuje najboljim mladim romanopiscima. Interes za knjigu je toliki da sada postoji i lista čekanja za nju. U. Dillon već priprema nastavak. U njemu će se pojaviti i njegov pas Rusty.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,