Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li znate kada i kako je nastao prvi cirkus?

Preuzmite sliku

Pitanje koje vjerovatno zanima vašu djecu ili vas, ali na samom početku, prvo da objasnimo šta je cirkus a poslije kako je i nastao prvi cirkus.

Cirkus izvorno (lat. circus – kružna arena) putujuća je grupa izvođača, koja se sastoji od akrobata, klovnova, mađioničara, žonglera i obučenih životinja.

Predstave se uobičajeno održavaju u velikom kružnom ili ovalnom šatoru. Arena je okružena klupama za gledaoce.

Počeci cirkusa datiraju još u vrijeme prije nove ere.

U Staroj Grčkoj su se održavale trke bojnih dvokolica, u Kini su ljude zabavljali cirkuski akrobati, a u Starom Egiptu krotitelji divljih životinja.

Prvi cirkusi su bili veoma drugačiji od današnjih. Postojali su u starom Rimu, a predstave su održavane u velikoj areni zvanoj Circus Maximus.

 • Arena je sagrađena u 3. vijeku prije naše ere, a kasnije je proširivana, sve dok nije mogla primiti preko 150 000 gledalaca.

  Glavna atrakcija bila je trka bojnih dvokolica a između trka publiku su zabavljali akrobati, igrači na konopcu i jahači.

  Rimljani su posjećivali ove cirkuse baš kao što mi danas odlazimo na cirkus ili na sajam. Tamo je bilo prodavaca peciva, vina (dok se danas prodaju bezalkoholna pića) i razne druge robe. Ulaz je bio besplatan.

  U Rimu su održavane i različite druge predstave, koje su s vremenom postale dio onoga što danas nazivamo cirkus: predstave sa mađioničarima, akrobatima, krotiteljima divljih zveri i igračima na konopcu.

 • Postojali su čak i medvjedi, koji su znali boksovati, a na trkalištima su vešti jahači jahali na dva konja odjednom, skakali sa jednog na drugog konja u trku – jednom rječju, publika je gledala sve ono što postoji i u savremenom cirkusu.

  U srednjem vijeku nije bilo organizovanih cirkusa, već su izvođačke grupee lutale okolo prikazujući svoja umijeća.

  Tradicionalni veliki šatori poznati pod nazivom “veliki vrhovi“ uvedeni su sredinom 19. vijeka kada su turnejski cirkusi zamijenili statična mjesta. Ovi šatori su na kraju postali najčešće mjesto održavanja cikuskih predstava. (zanimljivostidana.com)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,