Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da djecu nauče osnovne životne vještine, roditelji su kod kuće napravili Kamp zdravog razuma

Preuzmite sliku

Oona Hanson i suprug Paul shvatili su da imaju cijelo ljeto koje će provesti s djecom kod kuće, pa su poželjeli za Gwendolyn (17) i Harrisa (12) napraviti nešto posebno.

Hansoni su se godinama šalili kako bi njihovoj djeci dobro došao Kamp zdravog razuma u kojem bi mogli naučiti osnovne životne vještine, pa su odlučili organizirati takav kamp sami kod kuće.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Oona Miller Hanson (@oona_hanson)

– Ljetni kamp je oduvijek bila sjajna mogućnost za djecu i za nas kako bismo otkrili što oni mogu raditi bez nas. Tu je toliko samootkrivanja i samopouzdanja u malom prostoru – pojasnila je mama Ona. Uzela je knjigu Catherine Newman “How to Be a Person: 65 Hugely Useful, Super-Important Skills to Learn Before You've Grown Up”  kao svojevrsni vodič za kamp.

Planirali su osam tematskih sedmica, a svaki od njih se fokusirao na drugačiju paletu životnih vještina. Teme uključuju kuhanje, sigurnost i pripremu za hitne situacije, pranje i čišćenje, ali i druge životne lekcije poput antirasizma te socijalnih vještina.

Knjiga How to be a person koristi kratke ilustrirane instrukcije kako naučiti sve od slaganja odjeće do odčepljivanja toaleta ili kako se iskreno nekome ispričati.

– Odlučila sam koristiti tu knjigu jer je napisana i ilustrirana s puno šarma, radosti, empatije i humora. To nije knjiga u kojoj se odrasla osoba s visine obraća djetetu, to je odrastao koji poziva dijete u svijet i objašnjava mu kako funkcionira svakodnevica – pojasnila je Oona. Na Twitteru je pitala i druge roditelje koje bi vještine željeli da njihova djeca nauče.

Iako u stanu kod kuće ne mogu stvoriti uvjete kampova u prirodi, Hansoni su shvatili da mogu u strukturi nalik kampu djeci omogućiti sličan dojam slobode i kompetencije. Ispočetka djeca baš nisu bila oduševljena idejom.

– Mislim da su se bojali kako će sve sličiti školi – kazala je mama.

Hansoni su strukturirali kamp tako da ima vremena za slobodne aktivnosti tokom jutra, poslijepodneva i večeri. Primjerice, za sedmicu kuhanja zatražili su od sina da u knjizi pronađe poglavlje koje se odnosi na kuhanje, pročita ga, a onda s njima raspravi šta bi želio naučiti.

– Jako se razveselio naučiti kako savršeno skuhati jaje – kazala je Oona.

Njezin suprug, sjajan kuhar, preuzeo je na sebe dužnost sedmičnih lekcija.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Oona Miller Hanson (@oona_hanson)

– Danas su učili kako koristiti noževe, rezati i sjeckati namirnice – dodala je.

Djeca potom imaju priliku u praksi utvrditi ono što su naučili u teoriji.

– To nije kao kad jedanput naučite neku vještinu i onda ste zauvijek s njom završili i više vam ne treba  – kazala je Hanson.

Kroz leću kampa roditelji su mališanima odlučili pružiti životne lekcije koje zapravo pomažu cijeloj porodici da se usredotoče na to što rade, a djeci daje strukturu u danu i omogućuje im da se drže svojih ciljeva.

– Uvijek se čini kao da imamo vremena naučiti ih te vještine. Svi imamo fantaziju da će prije polaska na fakultet magično naučiti tih nekoliko hiljada vještina,ali činjenica je da za njihov razvoj i učenje treba vremena. Sada konačno imamo na raspolaganju to vrijeme koje do sad nismo imali – rekla je Oona.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Oona Miller Hanson (@oona_hanson)

Kad ne uče kako kuhati jaje ili potražiti destinaciju na karti, djeca imaju priliku baviti se aktivnostima kao što bi to činili u stvarnom kampu, pa tako izrađuju narukvice ili peku sljezove kolačiće. Čak su izradili i majice kampa. Iako mamu raduje ideja da će djeca sama kuhati svoje obroke, uvjerena je da će ono što nauče sada premašiti njihove vještine domaćinstva.

– Oni će biti u stanju napraviti nešto što ranije nisu mogli. To daje samopouzdanje. Postaju neko ko zna kako raditi neke stvari, kako stvoriti društvene odnose i svijest da postoje daleko važnije stvari od liste vještina koje tek uče – pojasnila je mama.

  • Iako su trenutačno fizički distancirani od prijatelja i rođaka, Hansonovi su istaknuli da će veselje koje sad svi osjećaju zbog učenja novih vještina potrajati čitavog života.

    – Govorimo im da će možda dijeliti stan s nekim i biti upravo onaj stanar koji zna pripremiti doručak za sve. Možda će biti čovjek koji će se usprotiviti kad čuje neugodnu ili rasističku šalu i reći da se s tim ne slaže. U redu mi je ako djeca sad okreću očima na sve što kažemo ako će poslije u životu moći reći da im je drago što znaju pripremiti palačinke za 12 ljudi. To će donijeti radost i veselje – zaključila je mama. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,