Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čuvena čokoladica mijenja svoj prepoznatljivi dizajn, jeste li ikada primijetili zanimljiv detalj?

Preuzmite sliku

Čuvena čokoladica Toblerone, poznata po svom jedinstvenom dizajnu, više ne smije da prikazuje planinski lanac ​​Materhorn na svojoj ambalaži.

Ljubitelji čokolade širom svijeta teško mogu da zamisle Toblerone bez Materhorna. Odluka je donijeta – poznata planina mora da siđe s ambalaže – iz jednostavnog razloga.

Famozno pakovanje Tobleroneovih čokoladnih trouglića se mora promijeniti jer američki proizvođač Mondelez većinu svoje proizvodnje seli iz Švicarske u Slovačku.

Stoga, čokolada gubi svoje švicarsko porijeklo, a također i dozvolu za prikazivanje Materhorna, nacionalnog simbola Konfederacije.

Prema švicarskom Zakonu o švicarstvu, donesenom 2017., nacionalni simboli i švicarski križevi nisu dopušteni na pakovanjima proizvoda koji ne ispunjavaju kriterije za švicarstvo. Zakon propisuje da hrana koja koristi švicarske nacionalne simbole ili koja tvrdi da je “proizvedena u Švicarskoj” mora imati najmanje 80% sirovina proizvoda iz Švicarske i 100% za mlijeko i mliječne proizvode.

Ova vijest nije sasvim nova. Već prošle godine je bilo jasno kako Toblerone mora da osmisli novi dizajn. Čokoladice s novim dizajnom trebalo bi da budu dostupne od ljeta.

 • Materhorn će biti zamijenjen jednostavnim planinskim logotipom.

  “Redizajn pakovanja uvodi modernizovani i pojednostavljeni planinski logo koji je usklađen s geometrijskom i trouglastom estetikom”, rečeno je iz Mondelez korporacije za medije.

  Zabavna činjenica o Toblerone čokaladi

  Jeste li ikada primijetili kako je medvjed integriran u planinu Matterhorn na kutiji Toblerone?

  Morate pogledati vrlo pažljivo, tada ga možete vidjeti na neravnim rubovima stijena.

  Medvjed je simbol Berna, gdje su švicarski proizvođači čokolade Theodor Tobler i Emil Baumann 1908. godine izumili Toblerone.

  Medvjed može ostati na proizvodu, no nije poznato gdje će se naći na novodizajniranoj ambalaži.

  Također, oznaka “Toblerone – of Switzerland”, koja je do sada bila na pakovanjima, mora biti zamijenjena sa “established in Switzerland”. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,