Svako jutro milioni ljudi širom svijeta započinju svoj dan šoljicom kafe, piše Bright Side.
Gotovo svaka zemlja i kultura imaju svoje vlastite jedinstvene načine kako je skuhati do savršenstva. Istražili smo i izdvojili samo nekoliko njih – i zaista su prilično fascinantne, prenosi Tuzlanski.ba.
Kafa s jajima (Vijetnam)
Osnovni sastojci ovdje su žumanjak, kondenzovano mlijeko, šećer i vruća kafa.
Laponska kafa (Finska)
Lokalna vrsta sira stavlja se u šoljicu prije nego što se prelije kafom.
Espresso (Italija)
Klasični recept s dodanom kriškom limuna. Limun prvo treba kašikicom spljoštiti uz bok ili dno čaše.
Lagrima (Argentina)
Samo se nekoliko kapi jake kafe doda u neko pjenasto mlijeko. Možda bi bilo preciznije ovo opisati kao “mlijeko s kafom”, a ne obrnuto!
Bonbon kafa (Španija)
Ovo je espresso, ali s dodanim kondenzovanim mlijekom. Miješanjem potonjeg s običnim mlijekom dobiva se nešto posebno.
Začinjena kafa (Maroko)
Mljevenjem mješavine začina – uključujući sjeme sezama, crni biber i muškatni oraščić – zajedno s običnim zrnima kafe dobiva se neobično, ali vrlo jako piće.
Pharisäer (Njemačka)
Ovo je izumljeno u Njemačkoj kako bi se sakrila prisutnost alkohola na porodičnim okupljanjima. Dio ruma ‘skriva se’ ispod obilne količine šlaga zajedno s kafom.
Kafa s čajem (Hong Kong)
Ova mješavina čaja, kafe i mlijeka ostavlja snažan dojam već od prvog gutljaja. Napravljen je od 4 porcije crnog čaja, bibera, kondenzovanog mlijeka i dvije kafe.
Frappé (Grčka)
Kafa, sladoled, kondenzovano mlijeko i malo ledene vode daju ukusan užitak poznat kao frappé.
Kafa s bijelim lukom i medom (Turska)
Ovo je popularno piće u Turskoj, koje se ponekad naziva i “stari Moov recept”.
Kafa s narandžom (Jamajka)
Uz krišku narandže, jamajkanska kafa uključuje i tradicionalni dio ruma za uzbudljivo i ukusno piće.