Svako jutro milioni ljudi širom svijeta započinju svoj dan šoljicom kafe, piše Bright Side.

Gotovo svaka zemlja i kultura imaju svoje vlastite jedinstvene načine kako je skuhati do savršenstva. Istražili smo i izdvojili samo nekoliko njih - i zaista su prilično fascinantne, prenosi Tuzlanski.ba.

Kafa s jajima (Vijetnam)

Osnovni sastojci ovdje su žumanjak, kondenzovano mlijeko, šećer i vruća kafa.

Laponska kafa (Finska)

Lokalna vrsta sira stavlja se u šoljicu prije nego što se prelije kafom.

Espresso (Italija)

Klasični recept s dodanom kriškom limuna. Limun prvo treba kašikicom spljoštiti uz bok ili dno čaše.

Lagrima (Argentina)

Samo se nekoliko kapi jake kafe doda u neko pjenasto mlijeko. Možda bi bilo preciznije ovo opisati kao "mlijeko s kafom", a ne obrnuto!

Bonbon kafa (Španija)

Ovo je espresso, ali s dodanim kondenzovanim mlijekom. Miješanjem potonjeg s običnim mlijekom dobiva se nešto posebno.

Začinjena kafa (Maroko)

Mljevenjem mješavine začina - uključujući sjeme sezama, crni biber i muškatni oraščić - zajedno s običnim zrnima kafe dobiva se neobično, ali vrlo jako piće.

Pharisäer (Njemačka)

Ovo je izumljeno u Njemačkoj kako bi se sakrila prisutnost alkohola na porodičnim okupljanjima. Dio ruma 'skriva se' ispod obilne količine šlaga zajedno s kafom.

Kafa s čajem (Hong Kong)

Ova mješavina čaja, kafe i mlijeka ostavlja snažan dojam već od prvog gutljaja. Napravljen je od 4 porcije crnog čaja, bibera, kondenzovanog mlijeka i dvije kafe.

Frappé (Grčka)

Kafa, sladoled, kondenzovano mlijeko i malo ledene vode daju ukusan užitak poznat kao frappé.

Kafa s bijelim lukom i medom (Turska)

Ovo je popularno piće u Turskoj, koje se ponekad naziva i "stari Moov recept".

Kafa s narandžom (Jamajka)

Uz krišku narandže, jamajkanska kafa uključuje i tradicionalni dio ruma za uzbudljivo i ukusno piće.