Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bizarni zakoni koji vrijede samo u Australiji: Neki od njih nepoznati su čak i tamošnjim stanovnicima

Preuzmite sliku

Poznato je da je Australija jedna od strožih zemalja kada je u pitanju neprimjereno ponašanje građana, ali nekim zakonima i pravilima uvijek iznova iznenadi. 

Primjer toga je slučaj s nesretnim mladićem koji je stavio frižider na voz kako bi ga prenio u selidbi, a za taj postupak platio je kaznu od 252 dolara. Kako tvrdi tamošnja policija, putnicima je zabranjeno unositi prevelike predmete u voz.

Advokati su otkrili još nekoliko zakona koji su, očito, nepoznati i tamošnjim stanovnicima, prenosi Večernji list.

U zapadnoj Australiji ilegalno je imati više od 50 kilograma krompira kod kuće, a u Novom Južnom Walesu ćete platiti kaznu od 2200 dolara ako prođete automobilom kroz blatnjavu lokvu i tako poprskate pješake koji čekaju autobus na stanici. Država Victorija zabranila je pjevanje opscene pjesme na javnom mjestu, ali i puštanje letećeg zmaja kako ne biste iritirali nekoga oko sebe.

U Južnoj Australiji ilegalno je prodavati frižider kapaciteta 42,5 litara ili više, ‘osim ako se sva vrata ne mogu lako otvoriti iznutra ili su u državu uneseni prije 1962. godine’. Ovo je, navodno, trebalo spriječiti djecu da se zaključaju u velike frižidere, što se zapravo čini razumnim objašnjenjem.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,