Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bivši učitelj izgradio kulu iz bajke “Zlatokosa”

Preuzmite sliku

Direktor i bivši učitelj Peter Simkanin u mjestu Haj u Slovačkoj izgradio je 18 metara visoku kulu po uzoru na Walt Disney bajku “Zlatokosa”, javlja Anadolu.

Peter Simkanin (58) je oko dvije decenije direktor trgovačkog centra u Košicama, a isto toliko vremena živi u blizini zamka Turnian u selu Haj.

U svojoj bašti, oko 40 metara iza kuće, Simkanin je prije 12 godina zabio nekoliko drvenih kočića u zemlju. Njima je označio mjesto gdje mu je san bio da napravi kulu koju je vidio u bajci “Zlatokosa”.

  • Za izgradnju kule iz snova trebalo mu je 11 godina, a za to vrijeme je uglavnom sve sam gradio. Ukupno je na ovom svom projektu potrošio 2.450 sati, a da je gradio osam sati svaki dan bila bi mu potrebna godina i tri mjeseca.

    Prečnik kule u dnu je četiri metra, zidovi su debeli i do 80 centimetara, a sužavaju se u vis. Simkanin je iskoristio 200 do 300 tona kamena za gradnju, te 661 mješalicu betona, a pri izgradnji je koristio i drvo.

  • U kuli je uvedena struja, a Simkanin je pripremio i vodovodne instalacije.

    Unutrašnjost kule jednako je bajkovita kao i spoljašnost, ali za razliku od kule iz bajke ova ima spiralno stepenište koje vodi do vrha.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,