Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ako redovno plačete dok gledate emotivne filmove, imate ovu fenomenalnu karakteristiku

Preuzmite sliku

Svejedno jesu li tužni ili veseli: filmovi mogu biti vrlo emotivni.

Međutim, ne rasplače se svako kod neke srceparajuće scene. „P.S. Volim te“, „My Girl“, „Forrest Gump“ ili „Bridget Jones“ tek su četiri od mnogih filmova kod kojih pomislimo na tužne ili lijepe scene koje diraju u srce. Ako spadate među osobe koje redovno puste suzu kod takvih filmova, onda imaš ovu sjajnu ličnost.

Činjenicu da plakanje nije znak slabosti sada su potvrdili naučnici sa Claremont Graduate School u Kaliforniji. Dok plačemo izlučuje se hormon oksitocin. Istraživanje je pokazalo da taj hormon predstavlja znak za posebno izražen osjećaj empatije.

  • Dakle, ako redovno plačete uz filmove, onda ste izuzetno empatična i prijateljski nastrojena osoba, zato jer možete suosjećati s fiktivnim filmskim likovima i možete se uživjeti u njihov lik.

    Ova empatija je manje iznenađujuća za razliku od objašnjenja naučnika: naime, empatija znači da se možete emotivno povezati s drugim ljudima te tako osjećati i razumjeti tuđe emocije. To te vas emocionalno snažnom osobom! Istraživanje također pokazuje da je plakanje znak snage. (Miss7.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,