Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

55-godišnji nastavnik poezijom priča o porušenom Halepu i strahotama sirijskog naroda (FOTO)

Preuzmite sliku

Prosvjetni radnik Ahmed Hamadan kroz poeziju priča o preživljenim strahotama u sirijskom gradu Halepu, piše Anadolu Agency (AA).

Kroz poeziju Hamadan priča priče o preživljavanju i teškim trenucima u Halepu u kojem se našao tokom napada snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Ovaj 55-godišnji nastavnik, prije četverogodišnjeg rata u Siriji, je radio na prenošenju znanja i odgoju sirijske djece. Međutim, rat je njegovu životnu priču okrenuo u drugom smjeru. Danas, Hamadan za izražavanje i prepričavanje preživljenih teških trenutaka koristi poeziju.

Rat je, prema njegovim riječima, od njega napravio pjesnika. Barel bombe i porušeni Halep probudili su ga iz sna. Ruševine i krv na ulicama Halepa postali su, kao i svim sirijskim građanima, i njegova svakodnevnica.

Izabrao je poeziju, kojom će budućim generacijama pričati o bolu i teškim trenucima kroz koje su prolazili građani Halepa.

Hamadan je u jednom od zračnih napada ostao bez doma. Preselio se u drugu kuću koja je nakon izvjesnog vremena također uništena. Nakon toga počinje njegov nomadski život.

Poeziju čita na porušenim ulicama, na ruševinama…

Većina njegovih pjesama se odnosi na kritikovanje sirijskog predsjednika Assada. U njegovim pjesmama se govori o tugi i ljudima koji su ostali bez svojih najmilijih ili domova.

“Assad narod zastrašuje tako što njegova vojska koristi barel bombe”, poručuje Hamad.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,