Foto: Tuzlanski.ba

Prošle godine četvorogodišnje dijete u Somersetu, New Jersey spasilo je život svoje majke, nakon što je našao i primjetio da ne reaguje, pa je pozvao policiju, piše Bright Side.

Ovo vam samo pokazuje koliko znanje o tome kako se nositi s hitnom situacijom, kao i druge životne vještine, zaista može pokazati dobrom za djecu. U nastavku se nalazi 10 vještina koje bi trebalo da roditelji da nuče svoju djece te da bi djeca ostala smirena i pozitivna u određenim situacijama, da se brane, upravljaju svojim vremenom i još mnogo toga.

Kako se spasiti od utapanja

Kada smo u vodi i osjećamo se kao da gubimo kontrolu, naš prirodni instinkt je da mahnemo rukama zbog panike. Ali trebali biste naučiti svoju djecu da se bore protiv svojih instinkta, a ne vode, a to bi im moglo spasiti život! Naučite ih da plutaju držeći leđa uspravna, formirajući ravnu liniju nogama i izvodeći male udarce nogama kako bi se vratili na površinu.

Kako zapaliti vatru

To možete učiniti uz pomoć nekoliko jasno definisanih koraka. Na samom početku bilo bi dobro pripremite svoje sigurnosne alate, poput kante vode da biste na kraju ugasili vatru. Zatim ćete trebati skupiti drva, također pripazite da je drvo suho. Zatim trebate složiti drvo u konstrukciju metodom A-frame. Napokon, vrijeme je za paljenje - morat ćete naučiti svoju djecu da udaraju šibicu dalje od sebe. Ovo ne samo da vaše dijete može naučiti da se više organizira, već je i presudna vještina preživljavanja ako ikad zaglavi u divljini.

Reagovanje na hitan slučaj

Naravno, ne očekuje se da vaše dijete zna kako reagovati u velikim vanrednim situacijama, ali dobra je ideja naučiti ih kako da se nose s manjim problemima poput pritiska na ranu koja krvari, zaustavljanje, pad i prevrtanje, upotreba leda na ozljedi i, na kraju, ali ne najmanje važno, znati kada pozvati policiju.

Sakupljanje kišnice

Možete jednostavno napraviti svoj vlastiti sistem za sakupljanje kišnice, a to može biti zabavna aktivnost s djetetom. Jednostavan način za to je instaliranje kišnice. Sastoji se od velikog bubnja smještenog izvan vašeg prebivališta koji je cijevima povezan s krovom. Ne zaboravite da to pokrijete poklopcem kako komarci ne idu dalje.

Šta kada se izgube

Jedna od najstrašnijih stvari za dijete i roditelja je gubljenje. Može se desiti bilo kome, ali uvijek je bolje biti spreman. Prve 2 stvari koje biste trebali naučiti svoje dijete su vaš telefonski broj i boravak na jednom mjestu, bez obzira izgubi li se u šumi ili gužvi. Ako se to dogodi, vaše dijete treba znati da im u ovom slučaju razgovor sa strancima zapravo može pomoći. Ipak, ne bi trebali tražiti pomoć ni od koga - samo od majki koje su s djetetom.

Dok kampuju u šumi, djeca se lako mogu izgubiti dok trče okolo i igraju se. Ako nemaju vodu i hranu sa sobom, trebali bi prvo pronaći vodu, jer bez hrane možete duže. Nikada ne bi trebali ni blizu jezera, rijeka ili drugih vodenih tijela. Umjesto toga, trebali bi sakupljati rosu s lišća. Naučite ih da ne spavaju na zemlji. Tlo je hladno i može usisati svu toplinu iz tijela. Pokažite im kako napraviti krevet od obližnjih materijala poput lišća i grana. Kada je madrac gotov, upotrijebite iste materijale kao pokrivač.

Zaštitita od divljih životinja

Ovo je izuzetno važno, jer to može biti razlika između života i smrti. Ovisno o tome gdje živite i koje vrste životinja postoje, naučite svoju djecu osnovnim tehnikama koje mogu koristiti ako se ikad sretnu licem u lice s divljom životinjom. Ako se vaše dijete nalazi u području za koje je poznato da ima zmije, naučite ga da nikada ne prilazi, da nikada ne stavlja ruke i noge na mjesta koja ne vidi, da nikada ne uzima palice ili grane dok pliva u rijeci, i da uvijek nosi cipele ili sandale.

Susret s medvjedom u divljini može biti zastrašujući, pa nije loša ideja naučiti svoju djecu kako reagovati u ovakvoj situaciji. Prije svega, ako pješače, savjetuje se da to čine u skupinama. Ako se susretnu licem u lice s medvjedom, moraju se jasno identificirati, nikada ne trčati, ostati mirni i učiniti da izgledaju što je moguće veći podižući ruke ili jaknu ili stojeći na vrhu kamena. I na kraju, oni moraju pobjeći s područja kada medvjed krene s puta. Ako ste blizu svog djeteta i naiđete na medvjeda, važno je da ga odmah pokupite.

Ostati smiren i pozitivan

Naučite svoju djecu da ostanu smirena kada se suoče sa teškom situacijom. Jedan od najboljih načina da se to postigne je primjena tehnike „dubokog disanja“, dugog i polakog udisanja trbuha. Da biste to učinili na zaigran način, sjajna tehnika je učiniti da djeca puše mjehuriće. Ova aktivnost ih prisiljava na duge, duboke dahe kako bi pažljivo ispuhali i stvorili što više mjehurića, zbog čega je u ovom slučaju korisno. U životu panika u teškim situacijama uglavnom dovodi do negativnog ishoda, pa će im učenje djece da ostanu mirni pomoći u budućnosti.

Obucite se prema vremenu
Prije odlaska u avanturu, poput pješačenja, na primjer, zamolite djecu da sami odaberu odjeću. Zatim procijenite što su odabrali, pitajte ih zašto su odabrali upravo te komade, i po potrebi ih ispravite. Također, ne zaboravite ih naučiti da spreme kremu za sunčanje ili sredstvo protiv komaraca, ovisno o situaciji. Kako se naviknu na to kao dijete, to će postati dobra navika.

Naučite ih samoodbrani

Danas je u haotičnom svijetu u kojem živimo sigurnost jedan od naših glavnih prioriteta. Dakle, kako bi se vaše dijete osjećalo sigurnije, kao i samopouzdanije, savjetuje se da dijete upišete u osnovne satove samoodbrane. To će im istovremeno omogućiti da razviju svoje socijalne vještine.

Signalizacija za pomoć

Uvijek stavite djetetu zviždaljku oko vrata kada odlazi u šumu, na kampovanje itd. Ovo je jedan od najboljih načina da dijete dadne znak za pomoć. Međutim, važno je naučiti dijete da ovo nije igračka i da je ne smije koristiti bez legitimnog razloga. Vrisak za pomoć brže će ih iscrpiti, ali zvižduk neće. Naučite ih da pušu 3 puta, pričekajte malo, a zatim još 3 puta. Trebali bi ponavljati ovaj obrazac dok ih ne pronađu. Period čekanja je važan jer ako neprestano zvižde, niko neće moći čuti ni vas ni druge ljude kako dozivaju i traže dijete. (Tuzlanski.ba)