Foto: Tuzlanski.ba

Poznato je da blizanci vole da rade stvari zajedno i na isti način, ali ove priče prevazilaze vašu maštu

Blizanci

Šutljive blizankinje

Prva bizarna priča dolazi iz Švedske! Bliznakinje Ursula i Sabina Eriksson su živjele sasvim normalne živote, nikada nisu imale psihičke probleme ili neprilagođeno ponašanje.

A onda, jednog dana Ursula je doletjela iz Amerike u Irsku kako bi posjetila sestru. Obje su ušle u autobus za London. To je bilo malo čudno pošto nikome nisu ni rekle da za svoj put. U autobusu su počele da se ponašaju recimo kao naši huligani čiji fudbalski tim je upravo izgubio. Vozač ih je izbacio. A onda su nastavile pješaka po sred auto puta, bez iakkve bojazni od automobila. U jednom trenutku su slučajno naletjeli na policajce koji su snimali emisiju o snagama reda za BBC. Dok je bježala od policije Ursula je direktno naletjela na kamion. Sekundu kasnije i Sabina je uspjela da se oslobodi pa i nju udara auto.

Ali ni to nije bio kraj ludila.

I pored toga što je uradio auto, Sabina uspijeva da se pridigne i napada policajce. Šestorica su je jedva savladali. Ursula je vrištala i vjerovatno bi uradila isto samo da joj obje noge nisu bile polomljene ispod kamiona. Onda se Sabina smirila pa su je pustili sutradan iz policijske stanice. Velika greška! Nekoliko sati kasnije ubila je slučajnog prolaznika koji joj je iz najbolje namjere ponudio smještaj. A onda se bacila sa mosta. I preživjela. Pa je osuđena na pet godina zatvora. Samo? Pa advokati su prilično lako dokazali da je skroz luda.

Ni jedna nije imala alkohol ili narkotike u krvi. Psihijatri kažu da je vjerovatno jadna od njih imala trenutak ludila, a da je druga podlegla utisku sestre zbog snažne veze bliznakinja. Od tada se ponašaju sasvim normalno!

Blizanci, djeca, žene...
Braća Craig i Mark Sanders su se vjerili istog dana, vjenčali istog dana, na istom vjenčanju i smjestili u identične kuće. I to sa dvije identične sestre bliznakinje. I oba para su dobila četvoro djece, odnosno po dvoje blizanaca. Istih dana.
Blizz3
Šutljive blizankinje

Blizankinje Jennifer i June Gibbons su osamdesetih proglašene lude i poslate u poznati zatvor zbog zločina koji su zajedno počinile. Ali ni prije toga nisu bile baš pojam normalnosti! Zvali su ih ćutljive bliznakinje pošto su razgovarale samo i isključivo međusobno. A i tada su koristile svoj tajni jezik kako ih ostali ne bi razumjeli. Umjesto da se igraju kao i druga djeca imale su svoje male rituale. Recimo koja će ustati prva, koja će udahnuti prva ili ko će probuditi onu drugu.

Uglavnom su bile nerazdvojne ali su se često i mrzjele pa čak i pokušale da ubiju jedna drugu. Jennifer je davila June kablom od radija, a June je jednom bacila Jennifer sa mosta. A kada su počele da kradu, roditelji su primijetili da možda nešto nije ok sa njihovim ćerkama. Kada je trebalo da izađu iz psihijatrijske bolnice rekle su novinarki Marjorie Wallace da su se dogovorile da će samo jedna izaći živa. "Ja ću umrijeti, tako smo odlučile", objasnila je Jennifer.

Stvar je u tome da su nekako shvatile da nikada neće moći da žive normalan život dok imaju jedna drugu. I kada su prebačene u odjeljenje sa manjim obezbjeđenjem Jennifer je umrla od problema sa srcem, ali njena smrt nikada nije sasvim objašnjena. June je brzo postala normalna i živi miran porodični život.
bliz2Još bizarnih blizanaca
Blizanci su stvarno bizarni. Čak i kada se ne oblače isto i jedni drugima ne dopunjuju rečenice! Pazite ovu priču. James Edward Lewis se oženio Lindom, razveo se i oženio Betty. Sa njom je dobio sina Jamesa ALana. Lewis je usvojen kao beba, a kada je napunio 30 pronašao je svog brata blizanca Jamesa Arthura Springera od koga je bio razdvojen cijelog života. I otkrio da i on ima ženu Lindu, od koje se razveo, ponovo se oženio sa Berry i dobio sina Jamesa Allana.

Priča je otkrivena 1979. godine, a psiholog Thomas Bouchard je ustanovio da postoji još sličnosti između dvojice braće. Obojica su kao djeca imali psa po imenu Toy, obojica su voljeli matematiku, ali ne i engleski jezik. Obojica su se bavili pravom, a hobi im je stolarija. Obojica su imali glavobolje u isto doba dana. Fino a? (Cafe.ba)