Ako ste rođeni između '77. i '83. pripadate posebnoj generaciji
Foto: Tuzlanski.ba

Generacija koja se osjeća starije da bi se povezala sa opsjednutošću selfijima kao milenijalci, ali je previše mlada za ciničnost generacije X, naziva se „ksenijalsi“.

Obično su rođeni između 1977. i 1983. godine, a djetinjstvo će pamtiti po dial-up internetu, mobilnim telefonima nalik ciglama, a za njih Facebook nije nikakva novost jer su prethodno imali MySpace.

Ksenijalsi su odrastali sa tehnološkim mogućnostima i daleko komfornije za razliku od generacije X, ali opet ne previše napredno kako je to slučaj kod milenijalaca.

Mikro-generacija ksenijalsa je manje cinična i pesimistična od generacije X koji su rođeni između 1960. i 1980. godine, ali nisu baš ni previše optimistični kao milenijalci.

Inače, sve je krenulo kada je niz uticajnih magazina poput „New York Timesa“, „Voguea“ i drugih objavilo tekstove o milenijansima. Tada su ksenijalsi shvatili da se nigdje ne uklapaju.

“Ne identifikujem se sa djecom koju 'Time' opisuje – narcise zaluđene tehnologijom, fanove Justine Biebera koji ne odrastaju“, napisala je kolumnistkinja Juliet Lapidos u tekstu za „New York Times“ koji je nosio naslov “Čekaj, ja sam milenijalka?!“.

Mnogo ljudi je dijelilo njeno razmišljanje, pa je tako nastala i ova nova kategorija – ksenijalsi!

Deset znakova da ste ksenijal

-Dobili ste prvi mobilni telefon tek u kasnim tinejdžerskim godinama ili početkom dvadesetih i bio je cigla

-Koristili ste dial-up internet

-Gledali ste “Fresh Prince of Bel-Air“, “My So-Called Life“ i “Friends“ na TV-u

-Voljeli ste Nirvanu, ali ne biste mogli na koncert jer ste bili baš mali

-U eri britanskog popa bili ste vjerni ili grupi Oasis ili grupi Blur

-Muziku ste skidali preko Napstera

-Imali ste MySpace, ICQ ili MSN Messenger

-Pravili ste mixtape kasete koje ste slušali na walkmanu

-I dalje imate nalog na hotmail-u

-Ne sjećate se kada ste počeli da koristite Google ili Facebook, ali ste i prije toga koristili internet, kao enciklopediju za seminarske radove.

-Slušali ste Blink 182, Incubus, The Offspring i Spice Girls. (b92)