Ivan Jurčević iz Bugojna plantažnim uzgojem lješnjaka bavi se već jedanaest godina.

Priča iz BiH: 10 hiljada maraka godišnje se može zaraditi samo od uzgoja lješnjaka
Foto: Srećko Stipović (Youtube)

U Bugojnu, gdje priroda obiluje plodnim tlom i čistim zrakom, Ivan Jurčević vodi jedinstvenu poljoprivrednu priču. Već 11 godina, Ivan se bavi plantažnim uzgojem lješnjaka, i to na način koji izaziva poštovanje – bez ikakvih hemikalija.

Njegova plantaža broji čak 450 stabala lijeske, a sve ih tretira isključivo mješavinom vode i koprive, čime osigurava potpuno ekološki uzgoj.

Ono što Ivana čini posebnim jest njegova sposobnost da proizvede sadnice lješnjaka koje su toliko tražene da se za njih svake godine unaprijed pišu narudžbe. S godišnjom zaradom od najmanje 10 hiljada maraka, odnosno pet hiljada eura samo od sadnica, Ivan se dokazao kao vodeći uzgajivač lješnjaka u Bugojnu.

''Došao sam do zaključka da se treba baviti samo uzgojem istarskog i rimskog lješnjaka, jer sa njima nema nikakvih problema, otporni su na sve uslove, ne trebaju posebna tretiranja'', kaže Ivan. 

Kaže da, kada bi cijela bivša Jugoslavija proizvodila lješnjake, Evropa se ne može podmiriti, no problem je što su mladi otišli i što je slaba zainteresovanost za ovu vrstu uzgoja. 

Ivan nije samo uzgajivač lješnjaka. Zajedno sa suprugom, na svom imanju uzgaja raznoliku paletu povrća i voća, uključujući lubenice, aroniju, cveklu, krompir, paradajz i papriku. Tako gotovo svu hranu za svoje kućanstvo proizvode sami, oslanjajući se na prirodne metode i vlastitu marljivost.

Njegova priča inspiriše sve one koji žele spojiti ljubav prema prirodi s poduzetništvom, jer BiH ima plodno tlo za odličan život koji može izgraditi poljoprivredna proizvodnja.