Zvaničnici SAD-a: ISIL prijetnja koja nadilazi sve do sada viđeno (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Sjedinjene Države nastavile su bombardiranje uporišta Islamske države na sjeveru Iraka, uprkos prijetnjama te radikalne organizacije da će pogubiti još jednog zatočenog američkog novinara. U međuvremenu, američki zvaničnici ističu da je Islamska država velika prijetnja koja nadilazi sve do sada viđeno.

Bogatstvo i vojna moć ekstremista Islamske države koja je zauzela trećinu Iraka i brutalno pogubila američkog novinara Džejmsa Folija, predstavljaju veliku prijetnju Sjedinjenim Državama koja možda nadilazi onu El-Kaide, kazali su američki vojni zvaničnici. Oni nadilaze puku terorističku grupu i sve što smo do sada vidjeli, kazao je američki ministar odbrane Chuck Hagel i dodao da pripadnici Islamske države uspijevaju spojiti ideologiju i znanja iz oblasti vojne taktike i strategije.

"Jasno vidimo izazove koji su pred nama. Planiramo dugoročnu strategiju protiv Islamske države, jer oni jasno predstavljaju dugoročnu prijetnju. Očekujemo da se ekstremisti pregrupišu i krenu u nove ofanzive. Učešće američke vojske nikad nije završeno", kazao je Chuck Hagel, ministar odbrane SAD-a.

Načelnik Generalštaba američke vojske general Martin Dempsi rekao je da Islamska država može predstavljati direktnu prijetnju zapadnim zemljama preko povratka Evropljana ili američkih državljana u njihove zemlje nakon što su se borili u Siriji ili Iraku. Procjenjuje se da se oko 12 hiljada stranih boraca iz 50 zemalja, među kojima ima i Amerikanaca, bore na strani ekstremista. Istovremeno, odbijanje Sjedinjenih Država da plate otkupninu za Džejmsa Folija, u EU i nekim arapskim zemljama ocjenjuju kao namjeru Vašingtona da utiče na smanjivanje otmica.

"Američka vlada vjeruje da plaćanje otkupnine teroristima daje način finansiranja, što im pomaže u propagiranju onog šta rade. Čvrsto vjerujemo da zbog toga to ne trebamo raditi. Samo u ovoj godini Islamska država je dobila milione dolara od otmica zapadnih državljana", rekla je Marie Harf, portparol State Departmenta.

Umjesto otkupnine Sjedinjene Države pribjegavaju tajnim vojnim operacijama za oslobađanje svojih građana. Međutim, operacija vođena za oslobađanje Folija nije bila uspješna. Ekstremisti Islamske države su, podsjetimo, za Folijevo oslobađanje tražili 132,5 miliona dolara kao i neke ustupke od američkih vlasti. (federalna.ba)