Foto: Tuzlanski.ba

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski boravio je u Turskoj gdje se sastao sa turskim liderom Recepom Tayyipom Erdoganom, a pored sastanka veliku pažnju javnosti privukla je i fotografija na kojoj se nalazi Zelenski sa pripadnicima bataljona Azov.

Naime, Zelenski i delegacija iz Turske se nisu vraćali sami te su u avionu ugostili i pet komandanata bataljona Azov koji su boravili u Turskoj od prošle godine, a sve u skladu sa dogovorom Ukrajine i Rusije koji je isposredovan uz Tursku.

"Vraćamo se kući iz Turske dovodeći i naše heroje sa nama. Ukrajinski vojnici Denis Prokopenko, Svjatoslav Palamar, Serhij Volinski, Oleh Komenko i Denis Šleha su sa mnom. Oni će se konačno sastati sa svojim porodicama", napisao je Zelenski.

Komandanti Azova prošle godine su se uz ukrajinske vojnike borili u Mariupolju te su do posljednjeg dana, dok je Mariupolj bio pod kontrolom Ukrajine, iz prostorija fabrike Azovstal pokušali pružati otpor ruskoj vojsci.

U dogovoru koji je uključivao razmjenu zarobljenika strane u sukobu su potpisale sporazum o tome da komandanti bataljona Azov ostanu u Turskoj te da se do okončanja sukoba ne vraćaju na teritoriju Ukrajine.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski dočekao je branioce na aerodromu u Istanbulu te im je čestitao povratak kući.

"Čestitam vam. Vi ste naši heroji. Veoma mi je drago što se vraćate u domovinu. Slava Ukrajini!", rekao je Zelenski.

Povodom puštanja komandanata oglasili su se iz Kremlja, a glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je kako ovaj potez predstavlja kršenje sporazuma.

"Povratak lidera Azova iz Turske u Ukrajinu nije ništa drugo do direktno kršenje uslova postojećih sporazuma. Štaviše, u ovom slučaju, uslove su prekršili Ukrajina, ali i Turska. Niko nas nije obavijestio o tome", rekao je Peskov.

Nakon što su stigli u Ukrajinu, u zapadnom dijelu Ukrajine, tačnije gradu Lavovu upriličena je ceremonija kojom je i ozvaničen povratak vojnika u Ukrajinu.