Američki republikanski predsjednički kandidat Donald Trump rekao je u objavi na Truth Socialu da je u petak imao "vrlo dobar razgovor" s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i obećao da će pregovorima okončati rat u Ukrajini.

Zelenski čestitao Trumpu, Trump poručio da će okončati rat u Ukrajini
Foto: Youtube

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je također na društvenoj mreži X da je u petak razgovarao s Donaldom Trumpom, čestitao mu na predsjedničkoj nominaciji, osudio pokušaj atentata na Trumpa prošle sedmice i pristao dogovoriti sastanak.

"Poželio sam mu snagu i apsolutnu sigurnost u budućnosti", rekao je Zelenski u svom postu na X-u.

Trump je rekao da će okončati rat u Ukrajini prije nego uopšte preuzme dužnost u januaru ako pobijedi na izborima 5. novembra. Također je rekao da da je bio na dužnosti kada je Kremlj poslao trupe u Ukrajinu u februaru 2022. godine, rata ne bi bilo.

U svom postu na Truth Socialu, Trump je rekao da će kao predsjednik "donijeti mir svijetu i okončati rat koji je koštao toliko života".

"Obje strane moći će se okupiti i pregovarati o dogovoru koji će okončati nasilje i otvoriti put naprijed ka prosperitetu", rekao je Trump.

Iako je Trump iznio nekoliko opipljivih političkih prijedloga, rekao je Reutersu u prošlogodišnjem intervjuu da će Ukrajina možda morati ustupiti dio teritorija kako bi postigla mirovni sporazum.