Zbog problema sa vodom: Zaustavljen dolazak turista na popularno italijansko ostrvo
Foto: Tuzlanski.ba

Vanredna situacija sa vodom navela je gradonačelnika Caprija – jednog od najpopularnijih italijanskih ostrva – da naredi obustavu dolaska turista u subotu, u krizi koja je lišila neka područja bilo kakvog vodosnabdijevanja, javlja Anadolu.

Bez vodosnabdijevanja nemoguće je garantovati osnovne usluge za "hiljade ljudi" koji svakodnevno putuju na ostrvo tokom turističke sezone, rekao je gradonačelnik Paolo Falco.

"Zdravstveno-higijenska situacija je upitna, poduzeli smo protumjere i aktivirali kriznu jedinicu i izdali restriktivnu naredbu", rekao je gradonačelnik.

Vanredna situacija uzrokovana je kvarom u vodovodnom sistemu na kopnu koji obezbjeđuje vodosnabdijevanje svjetski poznatog ostrva.

Trenutno se većina ostrva još uvijek snabdijeva vodom, ali neka izolirana područja gornje općine Anacapri su bez vodosnabdijevanja.

Oni preventivno koriste lokalne rezervoare ali to neće moći dugo trajati.

Zbog gradonačelnikove zabrane za turiste, došlo je do obustave prodaje karata što je dovelo do dugih redova na blagajnama u lukama južnog grada Napulja, odakle polazi većina trajekata za Capri.