Zamjenik premijera Rusije Novak: Evropa ne pokazuje interesovanje za kupovinu gasa od Rusije
Foto: Tuzlanski.ba

Zamjenik premijera Rusije Aleksandar Novak izjavio je da Evropa ne pokazuje interesovanje za kupovinu ruskog prirodnog gasa nakon što istekne ugovor o tranzitu gasa preko Ukrajine na kraju ove godine, javlja Anadolu.

Govoreći na skupu u Moskvi, Novak je rekao je da je Rusija spremna da razgovara o isporuci gasa u Evropu kako u tranzitu kroz Ukrajinu tako i drugim rutama, ali zasad ne vidi interes druge strane.

"Uvijek smo spremni da nastavimo isporuku gasa u Evropu, a ne samo trasom koja je trenutno u funkciji do kraja 2024. godine. Ako postoji želja sa druge strane da se nastavi, bićemo spremni da razgovaramo o ovim pitanjima. Za sada ne vidimo takvu želju", rekao je.

Šef ukrajinske energetske kompanije Naftogas Oleksiy Chernyshov, koja upravlja infrastrukturom za tranzit gasa, rekao je u oktobru da Ukrajina neće produžiti sporazum o tranzitu ruskog gasa preko svoje teritorije u Evropu nakon njegovog isteka krajem 2024. godine.

U četvrtak je i ukrajinski premijer Denys Shmyhal ponovio taj stav Kijeva, rekavši da nema planova za obnavljanje ugovora. (Foto: Naftogaz Ukraine)