Više od 400 ljudi osvojilo loto na Filipinima, zakonodavci zahtijevaju istragu
Foto: Tuzlanski.ba

Jackpot od 236 miliona pezuosa (4 miliona dolara) na lutriji podijeljen među rekordnim brojem od više od 400 dobitnika izazvao je nevjericu u filipinskom Senatu pa skeptični zakonodavci zahtijevaju istragu o rezultatima, piše CNN.

Izvlačenje Velikog lota koje je vodila vlada podiglo je raspravu u subotu kada je svaki od 433 dobitnika preuzeo 545.000 pezosa (9.200 dolara) u glavnoj nagradi sa pobjedničkim brojevima 9, 18, 27, 36, 45 i 54, prenosi Tuzlanski.ba.

"Postoji hitna potreba da Kongres zaštiti i osigura integritet loto operacija PCSO-a s obzirom na njihov doprinos vladinoj blagajni i privredi", rekao je lider manjine u Zastupničkom domu Marcelino "Nonoy" Libanan u rezoluciji podnesenoj u donjem domu u utorak , izvijestio je CNN.

“Također moramo zaštititi nade i snove miliona Filipinaca koji svakodnevno podržavaju izvlačenje lota.”

Lutriju vodi Philippine Charity Sweepstakes Office (PCSO), vladina agencija pod Uredom predsjednika zadužena za prikupljanje sredstava za zdravstvene programe i dobrotvorne organizacije, navodi se na službenoj web stranici.

"Prirodna je pojava da postoje oni koji se klade na iste brojeve i da će mnogi pobijediti ako su oni izvučeni", rekao je generalni direktor PCSCO-a Mel Robles na brifingu za novinare u nedjelju.

Na televizijskom brifingu u utorak, Robles je rekao da je identifikacija pobjednika u medijima pokazala da "nema osnova" za bilo kakvu sumnju u rezultat.

Kockanje je popularno na Filipinima, gdje ga reguliše država. Posljednjih godina, ova zemlja se zalagala za vodeće kockarsko središte u regiji, sa blistavim kockarnicama u Manili i offshore kladionicama koje se bore s kineskom enklavom Makao i Singapurom kako bi ciljale na rastuću srednju klasu Azije.

Slično lutriji u Sjedinjenim Državama, Evropi i Australiji, igrači Grand Lottoa biraju šest brojeva od 1 do 55. Svih šest brojeva igrača moraju odgovarati onima koje je izvukao operater lutrije da bi osvojili jackpot.

U julu 2019. lutrije su privremeno obustavljene na Filipinima kada je tadašnji predsjednik Rodrigo Duterte naredio istragu o korupciji.

Zabrana lutrije je ukinuta samo nekoliko dana kasnije, a predsjednički glasnogovornik je rekao da su lutrijske igre koje se upravljaju mašinama manje podložne lažnoj igri od drugih aktivnosti igara na sreću.