Bezbjednosni strah u vazdušnoj bazi NATO- a u zapadnoj Njemačkoj prošle sedmice izazvan je prijetnjom od mogućeg napada ruskih dronova, objavili su njemački mediji.

Uzbuna u Berlinu: Rusi planirali napad na NATO bazu u Njemačkoj
Foto: Anadolu Agency | Bezbjednosni strah

DPA je objavila kako je bilo znakova "pripremnih radnji za vjerovatnu rusku sabotažu" korištenjem drona.

Nivo sigurnosti u vazduhoplovnoj bazi Geilenkirchen gdje se nalaze nadzorni avioni NATO-ovog sistema za upozorenje i kontrolu privremeno je povećan 22. augusta kao "mjera predostrožnosti", piše u petak na X-u NATO AWACS flote. 

Iz neobjavljenih razloga, Rusija je povukla svoj plan. Zbog toga su sigurnosne mjere u petak smanjene na "Bravo+".

NATO koristi Geilenkirchen od 1980. godine te ga koristi kao bazu za svoje izviđačke avione.
 
U Geilenkirchenu se nalazi 14 aviona Boeing E-3A Airborne Warning & Control System (AWACS), opremljenih radarom dugog dometa i senzorima sposobnim za otkrivanje zračnih i površinskih ciljeva na velikim udaljenostima.

Avion E-3A može djelovati na visinama od 9.150 metara, pokrivajući područje nadzora veće od 300.000 kvadratnih kilometara.

Tenzije između Rusije i Zapada ostale su visoke tokom invazije na Ukrajinu punog razmjera predsjednika Vladimira Putina . Putin je optužio NATO vojnu alijansu da je saučesnik u ratu isporučujući Ukrajini vojnu pomoć i opremu.

Njemačka članica NATO-a branila je sposobnost Ukrajine da koristi oružje koje je isporučila Njemačka na ruskom tlu, uključujući i tekući upad Kijeva u rusku oblast Kursk.