Foto: Tuzlanski.ba

Mustafa Erol (35), iz turske provincije Aydin, koji zbog cerebralne paralize ne može koristiti noge i ruke, sedam godina je pomoću nosa pisao knjigu i uspješno je završio, javlja Anadolu Agency (AA).

Knjiga “Svi me smatraju osobom sa invaliditetom” štampana je u hiljadu primjeraka i dijeli se u školama.

Erol je knjigu od 2009. godine pisao pomoću nosa koristeći kompjuter. U njoj je opisao s kakvim se sve poteškoćama osobe s invaliditetom susreću.

On je završio dvogodišnji studij na Odsjeku za odnose s javnošću na Univerzitetu Anadolu i četverogodišnji studij Odsjeka za administraciju, a počeo je i sa pohađanjem master studija na Odsjeku za književnost Univerziteta Adnan Menderes.

U knjizi od 90 stranica on govori kakav je početak njegovog života bio, s kakvim se poteškoćama susreo, trudom koji je uložio, a opisao je i svoju ljubav prema čitanju i pisanju. Pored toga pisao je i o svojim snovima, odnosno onome što bi radio da je zdrav.

Erol ima poteškoća s govorom zbog čega je pisanje koristio i tokom komunikacije s novinarom AA. Pisac Erol je istakao kako mu je u početku bilo teško pisati pomoću nosa i da je zbog toga što je stalno povijen, osjeća bol u leđima, ali da je na kraju uspio savladati prepreke.

“Želio sam izdati knjigu i biti poznati pisac. Sada sam počeo pisati priču o djetetu s invaliditetom. Oni koji su pročitali moju knjigu kazali su kako je ona na njih pojednim dijelovima emotivno uticala, a pojedinim dijelovima ih je nasmijala. Želio sam pisati jezikom punim humora”, istakao je Erol i dodao kako se osjeća kao da sanja i da je zaplakao od sreće kada je prvi put u ruke uzeo knjigu.

Njegova majka Hatice Erol je kazala kako Mustafa veoma voli čitati i da nikad nije bio ljut na život zbog date bolesti.

“Neka i druge porodice podrže svoju djecu koja imaju invaliditet, neka budu uz njih, neka im ne dozvole da budu ljuti na život. Majka i otac primjer su djeci. Dijete može sve kad ga podržavate. Mi smo . Mogu i oni”, optimistično je rekla Hatice. (Tuzlanski.ba)