Privatna škola u Londonu otvara prvu učionicu u Velikoj Britaniji u kojoj učenike podučava umjetna inteligencija umjesto ljudskih učitelja.

Učitelji zamijenjeni vještačkom inteligencijom: U Londonu se otvara prva učionica AI bez nastavnika
Foto: Skynews | Isprobavanje umjetne nastave

Kažu da tehnologija omogućava precizno učenje po narudžbi, dok kritičari tvrde da će učenje AI dovesti do "bezdušne, mračne budućnosti".

Prvi GCSE čas "bez nastavnika" u Velikoj Britaniji, koji koristi umjetnu inteligenciju umjesto ljudskih nastavnika, uskoro počinje lekcije, piše Sky news.

David Game College, privatna škola u Londonu, otvara svoj novi kurs bez nastavnika za 20 učenika GCSE-a u septembru. Učenici će učiti koristeći mješavinu platformi umjetne inteligencije na svojim računarima i slušalicama virtuelne stvarnosti.

Platforme uče u čemu se učenik ističe i u čemu im je potrebna dodatna pomoć, a zatim prilagođavaju svoje planove časova za semestar.

Jake teme se pomjeraju na kraj semestra kako bi se mogle revidirati, dok će se slabe teme obraditi odmah, a plan časova svakog učenika je prilagođen njima.

"Postoji mnogo odličnih nastavnika, ali svi smo pogrešili", rekao je John Dalton, jedan od direktora škole.

„Mislim da je veoma teško postići [AI] nivo preciznosti i tačnosti, kao i tu kontinuiranu evaluaciju. Na kraju, ako zaista želite da tačno znate zašto dijete ne uči, mislim da sistem vještačke inteligencije to može efikasnije da odredi.“

20 studenata će plaćati oko 27 hiljada funti godišnje.

"Učitelj zapravo ne zna vaše mane jer ima toliko učenika", rekao je Joseph, student GCSE-a na David Game College-u koji je testirao sistem.

"Dakle, on ne zna vaše mane, dok će AI shvatiti koje su vaše mane i pomoći vam da se poboljšate."

Učenici nisu samo prepušteni sami sebi u učionici; tri "trenera učenja" će biti prisutna da prate ponašanje i daju podršku. Oni će također predavati predmete s kojima se umjetna inteligencija trenutno bori, poput umjetnosti i seksualnog obrazovanja.

Alexander Vansittart, bivši nastavnik latinskog koji je predavao učenike sa posebnim potrebama, pridružio se koledžu kako bi postao trener učenja.

"Zaista sam se uzbudio šta ovo može učiniti mladim ljudima, kako im može pomoći da promijene svoje živote. Zato sam se prijavio za posao; jer vjerujem da će ovo promijeniti živote", rekao je.

Međutim, ideja da se obrazovanje djece prepusti umjetnoj inteligenciji je kontroverzna.

Chris McGovern je penzionisani direktor i bivši savjetnik odjela za politiku u Downing Streetu 10. On sada vodi Kampanju za pravo obrazovanje i kaže da iako AI ima ulogu u učionici, ovo vodi predaleko.