U ruskom napadu na ukrajinski Harkiv, najmanje troje mrtvih, 16 ih je ranjeno
Foto: Tuzlanski.ba

Najmanje tri osobe su ubijene u ruskom napadu na ukrajinski Harkiv, a 16 ih je ranjeno, prenosi Reuters.

Ruske su rakete pogodile tri lokacije u Harkivu, istaknuli su lokalni dužnosnici rano jutros. Radi se o drugom gradu po veličini u Ukrajini, koji je od početka rata stalna meta ruskih napada.

Projektili pogodili stambenu zgradu

Regionalni guverner Oleh Synehubov rekao je da su ruske snage koristile tehniku ​​"dvostrukog dodira" kao što se dogodilo u nedavnim napadima, izvodeći drugi udar ubrzo nakon napada na određeno mjesto. Šef policije u Harkovu Volodymyr Tymoshko istaknuo je za lokalne medije da su projektili pogodili stambenu zgradu, trgovinu u trospratnici i krojačnicu.

Syniehubov je naveo i kako je najmanje dvoje djece među povrijeđenima u napadu koji se dogodio oko ponoći po lokalnom vremenu upozorivši da postoji mogućnost da su neki ljudi ostali zarobljeni ispod ruševina.

Gradonačelnik Harkiva Ihor Terekhov rekao je da se u tom području dogodilo nekoliko udara nakon prvog pogotka i izvijestio je o nizu eksplozija.

Grad je, inače, izdržao rusko napredovanje u prvim sedmicama invazije, ali je posljednjih sedmica opetovano pogođen ruskim napadima.

Moskva negira da je namjerno gađala civile. Hiljade su ubijene i povrijeđene od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.