U Mekki preminulo 550 hodočasnika, temperature išle i preko 50 stepeni
Foto: Tuzlanski.ba

Od 550 preminulih hodočasnika, najmanje ih je 323 bilo iz Egipta. Većina ih je podlegla bolestima povezanim s vrućinom, rekla su AFP-u dvojica arapskih diplomata. 

Najmanje 550 hodočasnika umrlo je tijekom hadža, velikog hodočašća muslimana, koje se ove godine ponovno odvijalo na visokim temperaturama, piše AFP.

Brojni su vjernici stigli u Mekku da bi obavili hadždž, jednu od obveza koju jednom u životu moraju obaviti svi muslimanski vjernici pod uvjetom da su fizički sposobni krenuti na put do rodnoga mjesta Poslanika Muhammeda i pod uvjetom da imaju dostatna financijska sredstva. Dozvole za Mekku dodjeljuju se na temelju kvota po zemlji.

Najviše umrlo hodočasnika iz Egipta

Od 550 preminulih hodočasnika, najmanje ih je 323 bilo iz Egipta. Većina ih je podlegla bolestima povezanim s vrućinom, rekla su AFP-u dvojica arapskih diplomata.

"Egipćani su umrli zbog vrućine", rekao je jedan od diplomata, dodajući da je ukupna brojka došla iz bolničke mrtvačnice u četvrti Al-Muaisem u Mekki.

Diplomati navode da je umrlo najmanje 60 Jordanaca

Novi smrtni slučajevi povećavaju ukupan broj dosad prijavljenih u više zemalja na 577, navodi AFP.

Diplomati su rekli da je ukupan broj preminulih u mrtvačnici u Al-Muaisemu, jednoj od najvećih u Mekki, bio 550.

Saudijske vlasti: Liječi se 2000 hodočasnika koji pate od toplinskog stresa

Jučer ranije, egipatsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da Kairo surađuje sa saudijskim vlastima u operacijama potrage za Egipćanima koji su nestali tijekom hadždža. Iako je u saopćenju ministarstva navedeno da je došlo do "određenog broja smrtnih slučajeva", nije navedeno jesu li među njima Egipćani.

Saudijske vlasti izvijestile su o liječenju više od 2000 hodočasnika koji pate od toplinskog stresa, ali nisu ažurirale tu brojku od nedjelje i nisu pružile informacije o smrtnim slučajevima. Prošle godine je tokom hadždža umrlo oko 240 hodočasnika iz raznih zemalja, a većina su bili Indonežani.

U Mekki je početkom sedmice temperatura bila veća od 50 stepeni

Na hodočašće sve više utječe klimatski poremećaj, prema saudijskoj studiji objavljenoj prošlog mjeseca.

U studiji piše da svake decenije temperature na području hadža rastu za 0.4 Celzijeva stepeni. Temperatura u Mekki je u ponedjeljak iznosila 51.8 Celzijevih stepeni, saopćio je saudijski nacionalni meteorološki centar.

Novinari AFP-a u Mini, u blizini Mekke, vidjeli su u ponedjeljak hodočasnike kako polijevaju glave flašama vode dok su volonteri dijelili hladne napitke i sladoled koji se brzo topi kako bi im pomogli da se rashlade. Saudijski dužnosnici savjetovali su hodočasnicima da koriste suncobrane, piju puno vode i izbjegavaju izlaganje suncu tijekom najtoplijih sati dana.

No mnogi obredi hadža, uključujući molitvu na planini Arafat koja se održala u subotu, uključuju višesatni boravak na otvorenom tijekom dana. Neki hodočasnici rekli su kako su vidjeli nepomična tijela na cesti i službe hitne pomoći koje su ponekad izgledale preopterećene. U hadždžu je ove godine sudjelovalo oko 1.8 miliona hodočasnika, od kojih je 1.6 milion iz inostranstva, kažu podaci saudijskih vlasti.