U Kanadi zaplijenjena droga 40 puta jača od heroina
Foto: Tuzlanski.ba

Ove droge su bile u prodaji kao atraktivne tablete jedna od njih je nosila logotip Facebook i po vrlo niskim cijenama.

278217Sintetička droga 40 puta jača od heroina zaplijenjena je po prvi put u Kanadi, saopštila je policija u Montrealu.

Ova droga, koja se prodaje u obliku tableta sastoji se uglavnom od desmetil fentanila, opasnog opijata, saopštila je policija nakon što je zaplijenila tri kilograma droge.

Više od 300.000 tableta razne sintetičke droge i tona i po hemijskih proizvoda za njihovu proizvodnju je takođe zaplijenjeno u toku sedam pretraga izvedenih 25. aprila u regiji Montreala.

Policija, koja je otkrila laboratoriju za proizvodnju tableta, zaplijenila je i nekoliko drugih vrsta droge, od kojih su kanabis, ekstazi, hašiš kao i 37 komada oružja za omamljivanje (taser).

Dvije osobe su uhapšene i biće u zatvoru do sljedećeg pojavljivanja pred sudom. Jedan dio njihovih proizvoda je isporučen u Sjedinjene Američke Države.

"Ova zaplijenjena droga predstavlja proizvode koji do sada nisu vidjele policijske službe u gradu Montrealu: desmetil fentanil, etilkation i pentadron. Ovi hemijski proizvodi mogu biti do 40 puta jači od heroina. Oni su izuzeno jaki i opasni", precizirala je policija.

Neke od supstanci su toliko štetne da su četiri policajca osjetila slabost dok su rukovala njima, a jedan od njih je morao biti hospitalizovan u hitnoj pomoći sa simptomima koji su uticali na rad srca i arterijski pritisak, i pored toga što je imao masku.

Ove droge su bile u prodaji kao atraktivne tablete jedna od njih je nosila logotip Facebook i po vrlo niskim cijenama. (Vijesti.me)