Izraelska vojna policija uhapsila je devet izraelskih vojnika koji se terete za mučenje Palestinaca koji su, nakon zarobljavanja u Pojasu Gaze, zatočeni u zloglasnom zatvoru Sde Teiman.

U Izraelu uhapšeno devet vojnika optuženih za mučenje zarobljenih Palestinaca iz Gaze
Foto: Anadolu Agency

Izraelski mediji javljaju da je tim vojne policije uhapsio devetoricu osumnjičenih vojnika u kompleksu Sde Teiman, a da je tom činu prethodila žustra svađa sa vojnicima u tom kompleksu.

Uhapšeni vojnici su odvedeni u pritvor radi ispitivanja, a ministri krajnje desnice u izraelskoj vladi su se oštro usprotivili hapšenju vojnika.

Izraelski krajnje desničarski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir izjavio je da je incident sramotan i da lično ide u Sde Teiman da podrži vojnike koji se suočavaju s optužbama za mučenje zarobljenih Palestinaca.

Ministar finansija krajnje desnice Bezalel Smotrich također je podržao uhapšene vojnike.

Pritvorski centar Sde Teiman, koji se nalazi na jugu Izraela i gdje se drže zarobljeni stanovnici Gaze, nerijetko je u žiži javnosti zbog torture i nehumanog odnosa prema zarobljenicima.

U vijestima objavljenim u “New York Timesu“ prošlog mjeseca, navedeno je da su stanovnici Gaze zatočeni u pritvorskom centru Sde Teiman prisiljeni da sjede u tišini na tlu, s povezom na očima i lisicama, na otvorenom prostoru do 18 sati dnevno.

Palestinci koji su pušteni svjedočili su o torturi kojoj su bili podvrgnuti u Sde Teiminu.