U Gazi ubijen međunarodni uposlenik UN-a na putu do bolnice
Foto: Tuzlanski.ba

Ovo je prva žrtva među međunarodnim uposlenicima UN-a, uz više od 190 palestinskih radnika UN-a ubijenih od 7. oktobra. 

Iz Ujedinjenih naroda kažu da je jedan njihov uposlenik ubijen, a drugi povrijeđen dok su putovali u bolnicu u južnoj Gazi u ponedjeljak. Rečeno je da su radnici putovali vozilom UN-a u Evropsku bolnicu u blizini Rafaha kada je došlo do udara. UN nije naveo koga smatra odgovornim za napad.

Izraelska vojska saopćila je da je prvobitna istraga pokazala da je vozilo pogođeno u zoni, gdje se vode aktivne bitke i kako nije bila obaviještena o ruti vozila. Snimka objavljena na društvenim mrežama, koju je potvrdio BBC, prikazuje označeno vozilo UN-a s višestrukim rupama od metaka ispred bolnice.

Glavni tajnik UN-a, António Guterres, rekao je da je duboko ožalošćen otkako je saznao za smrt radnika i uputio saučešće njegovoj porodici, prenio je glasnogovornik Farhan Haq u izjavi.

"Glavni tajnik osuđuje sve napade na uposlenike UN-a i poziva na punu istragu", dodao je Haq.

Smatra se da je ovo prva međunarodna žrtva iz UN-a od početka sukoba u Gazi. U drugoj izjavi, Gutteres je rekao da je u Gazi ubijeno više od 190 članova i radnika UN-a od početka rata. Od početka sukoba u Gazi, kojeg je pokrenuo Izrael kako bi uništio Hamas, ubijeno je više od 35.000 ljudi.

Izraelske snage izvele su najmanje osam napada na konvoje i objekte humanitarnih radnika u Gazi od oktobra, čak i nakon što su njihove lokacije podijeljene s izraelskim vlastima – podatak je koji se navodi u izvještaju Human Rights Watcha. (Vecernji.hr)