Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je u subotu izraelske napade u Libanu, tvrdeći da su ti napadi opravdali zabrinutost Turske zbog planova izraelske administracije da proširi rat na cijeli region.

Turski predsjednik Erdogan: Izrael ponovo izvodi napade poput terorističke grupe
Foto: Anadolija | Turska uz BiH

Obraćajući se medijima u Istanbulu uoči svog odlaska u New York u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje će prisustvovati Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i obratiti se 24. septembra, komentarišući eksplozije pejdžera u Libanu, Erdogan je rekao da Izrael izvodi napade kao teroristička grupa.

"Ovim napadom, Izrael je pokazao da nema osjetljivost za civile, da može koristiti bilo koje sredstvo da ostvari svoje mrske ambicije", rekao je turski predsjednik.

Prema njegovim riječima “izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegova mreža pribjegavaju svakoj vrsti provokacija kako bi implementirali svoju radikalnu cionističku ideologiju".

Dodao je da se region sada suočava sa "neobjašnjivo ogromnom krizom".

"Međunarodna zajednica, posebno zapadne zemlje, moraju prestati gledati gnusne akcije Izraela i preduzeti korake odvraćanja", naglasio je Erdogan.

U utorak i srijedu, 37 ljudi je poginulo, a više od 3.250 je povrijeđeno u seriji eksplozija pejdžera i voki-toki uređaja u Libanu.

Vlada Libana i Hezbollah optužili su Izrael da je izveo napad. Hezbollah je obećao osvetu, a Izrael nije komentarisao optužbe.