Foto: Tuzlanski.ba

Znao sam da ću jednog dana dobiti nagradu za moje doprinose, kazao je za Anadolu Agency (AA) turski naučnik Aziz Sancar koji je jučer dobio Nobelovu nagradu za hemiju.

Sancar, koji je profesor na američkom Univerzitetu Sjeverna Karolina u Chapel Hillu, mapirao je mehanizam koji koriste ćelije kako bi popravile štetu koju DNK nanosi ultravioletno zračenje što će doprinijeti razvoju novih tretmana liječenja kancera. On je nagradu podijelio sa švedskim naučnikom Tomasom Lindahlom te američkim naučnikom Paulom Modrichom.

"Veoma sam sretan zbog svoje zemlje i drago mi je zbog doprinosa u ovom procesu", kazao je Sancar u razgovoru za AA.

Dodao je kako nije očekivao da će ovogodišnja Nobelova nagrada za hemiju pripasti njemu. Ipak, kazao je kako je oduvijek vjerovao kako će njegova istraživanja u budućnosti biti nagrađena Nobelovom nagradom.

nobelovac-sancar

"Znao sam da ću jednog dana dobiti nagradu za moje doprinose. Za mene, ova nagrada je zahvalnica za moja istraživanja i napore koje sam uložio, ali ja sam, prije svega, najviše sretan zbog svoje zemlje", kazao je Sancar.

Prema njegovim riječima, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, premijer Turske Ahmet Davutoglu te lider turske opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) Kemal Kilicdaroglu pozvali su ga kako bi mu čestitali na nagradi.

Kada je riječ o njegovom istraživanju, trebat će najmanje pet godina prije nego što se njegova istraživanja o DNK počnu primjenjivati kao model liječenja raka.

Inače, Sancar je drugi Turčin dobitnik Nobelove nagrade. Pisac Orhan Pamuk dobio je Nobelovu nagradu za književnost 2006. godine. (Tuzlanski.ba)