Turska: Otkriven mezar Nasrudina Hodže
Foto: Tuzlanski.ba

Turski historičari otkrili mezar Nasrudina Hodže u Sivrihisaru, mjestu gdje je i rođen, odrastao i umro

pronaden-mezarTurski eksperti su istraživanjem nadgrobnih kamenih spomenika i sarkofaga, koji su, nakon izmiještanja radi gradnje općinske zgrade, čuvani u biblioteci džamije Ulu u mjestu Sivrihisar u blizini Eskisehira, grada u zapadnom dijelu centralne Turske, utvrdili da je u jednom od tih mezara pokopan Nasrudin Hodža.

Šef Odsjeka za historiju umjetnosti na Fakultetu književnosti Univerziteta Anadolija Erol Altinsapan je u intervjuu za agenciju Anadolija potvrdio da je stručni tim pod rukovodstvom profesora Mehmeta Mahura Tuluma istraživao nadgrobne spomenike i sarkofage u Sivrihisaru i da su došli do pouzdanih dokaza da se radi o groblju iz Selčuklu perioda i da je jedan od tih mezara mezar Nasrudina Hodže.

Istakavši da se radi o važnom otkriću, Altinsapan je podsjetio da su 2003. godine iz mezara koji se nalazi pored samog zida Seydi hamama u Sivrihisaru ekshumirane kosti Nasrudin Hodžine kćerke Fatme Hatun i da su pohranjene u muzej.

"U neposrednoj blizini mjesta odakle je ekshimirana Nasrudinova kćerka, prije 50 godina je ekshumirano jedno groblje radi izgradnje nove zgrade. Sada se tu nalazi općinska zgrada, vatrogasna služba i drugi objekti. Orhan Keskin, koji je bio jedan od najvećih boraca za očuvanje kulturno-historijskog blaga Sivrihisara je sakupio sve nadgrobne spomenike i sarkofage i prenio ih u biblioteku Ulu džamije. Prethodno su neki poznavaoci epitafa kazali da je u tom groblju ukopan i Narudin Hodžin sin Omer, a posljednje istraživanje je rezultiralo rješenjem decenijske enigme gdje je ukopan Nasrudin", kazao je Altinsapan.

Profesor Mehmet Mahur Tulum, historičar koji je otkrio mezar Nasrudin Hodže, izjavio je da je sada pouzdano jasno da je Hodža rođen i umro u Sivrihisaru i da je važna činjenica da je do tog saznanja došlo baš ove 2013.godine, kada je Eskisehir proglašen za Glavni grad kulture turskog svijeta.

"Nasrudin Hodža je ličnost koja je poznata u cijelom svijetu. Mi smo počašćeni da budemo ti koji su otkrili njegov mezar. U skoro vrijeme ćemo objaviti dešifrirane natpise sa sarkofaga. 'Ovdje leži Nasrudin Hodža, sin Šemsuddina' dio je tog natpisa. Nasrudin Hodža je zaslužio da mu se ovdje u Sivrihisaru, mjestu gdje je rođen, odrastao i umro, izgradi dostojan spomenik", kazao je Tulum. (Anadolija)