Foto: Tuzlanski.ba

Frizeri i brice volonteri u sirijskom izbjegličkom kampu u turskom gradu Malatyi imaju pune ruke posla, ali bespogovorno žele uljepšati predstojeći Kurban-bajram svojim sunarodnjacima koji praznik dočekuju daleko od svojih domova, javlja Anadolu Agency (AA).

U izbjegličkom kampu u Malatyi boravi više od 10.000 sirijskih izbjeglica, a u kampu djeluju i dvije škole, dom zdravlja, dvije džamije, marketi i drugi sadržaji tako da s pravom nosi naziv izbjeglički grad u Malatyi.

dugi-redovi-u-izbjeglickom-kampu-za-besplatno-bajramsko-sisanje001-20160910-jpg

Među izbjeglicama je i nekoliko frizera i brica koji su u saradnji sa rukovodstvom kampa otvorili brijačnice i frizerske salone u kojima uoči Bajrama besplatno pružaju usluge svojim sunarodnjacima.

Brico Usame Juma iz Sirije u Tursku je izbjega prije tri godine sa suprugom i sedmero djece, a trenutno radi u jednoj od brijačnica u izbjegličkom kampu u Maltyi.

“U rodnom sirijskom gradu Hami sam 20 godina vodio brijačnicu u centru grada, ali zbog rata smo morali pobjeći u Tursku. Čežnju za rodnim ognjištem nekako gasim radeći posao koji volim. Lijep je osjećaj kada svojim sunarodnjacima mogu uljepšati bajramske dane. Inače dnevno u brijačnicu dolazi do 20 mušterija, ali ovih dana pred Bajram dnevno uslužim preko 100 ljudi. Fizički je to veliki umor za mene, ali sam sretan zbog toga", kazao je Juma.

dugi-redovi-u-izbjeglickom-kampu-za-besplatno-bajramsko-sisanje003-20160910-jpg

Dugi redovi izbjeglica koje žele iskoristiti priliku za besplatno predbajramsko šišanje svakog jutra su i ispred brijačnice u kojoj radi šesnaestogodišnji brico Meysere al-Qassum.

U razgovoru sa novinarom AA, mladi zanatlija ističe da je posao naučio u kampu i da planira da se time bavi i kada se vrati u rodnu Siriju.

"Ranije mi je rekord bio da ošišam 50 osoba na dan. Međutim sada dnevno uslužim više od 100 ljudi. Ljudi su mi zahvalni i upućuju molitve Bogu za mene, a ja sam sretan da je tako", kazao je mladi brico.

Jedan od Sirijaca koji je došao u brijačnicu Ragip al-Shaban je kazao da je u Tursku iz Homsa stigao prije četiri godine, a zahvalio se svim koji se trude da olakšaju izbjegličke dane njemu i njegovim sunarodnjacima. (Tuzlanski.ba)