Toplotni val u Saudijskoj Arabiji, u Meki je bilo 51.8 stepeni: Raste broj mrtvih
Foto: Tuzlanski.ba

Saudijska Arabija upozorila je danas na ekstremno visoke temperature u Mekki, gdje je potvrđeno više od dvanaest smrtnih slučajeva povezanih s vrućinom za vrijeme hadždža, dok temperatura prelazi preko 50 stepeni Celzijevih.

Godišnje hodočašće, jedan od najvećih religijskih skupova na svijetu, ove se godina odvija u ljeto koje je u Saudijskoj Arabiji posebno vruće.

Samo jučer bilo je više od 2700 slučajeva "isrcpljenosti zbog vrućine", objavilo je saudijsko ministarstvo zdravlja.

Temperatura u Mekki dosegla 51.8 stepeni

Temperature bi se danas u Mekki, gdje hodočasnici završavaju hadždž, trebale popeti do 49 stepeni Celzijevih.

"Sveta mjesta bilježe danas najviše temperature od početka hadždža i mogu dosegnuti 49 stepeni. Savjetujemo Božjim uzvanicima da se ne izlažu Suncu", saopćilo je ministarstvo, a prenijela je državna televizijska postaja.

Saudijska meteorološka služba objavila je na platformi X da je temperatura u Mekki dosegla 51.8 stepeni.

Umrlo 14 jordanskih hodočasnika, 17 ih je nestalo 

Jordansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je jučer da je zbog sunčanice uzrokovano ekstremnom vrućinom umrlo 14 jordanskih hodočasnika, a 17 se smatra nestalima.

Teheran je objavio da su umrla petorica iranskih hodočasnika, ne precizirajući uzrok njihove smrti. Dakar je objavio da su umrla trojica senegalskih hodočasnika.

Hadždž je ove godine okupio gotovo 1.8 miliona ljudi, od čega 1.6 miliona iz inostranstva, objavile su saudijske vlasti. (Hina)