Foto: Tuzlanski.ba

Još dvoje pripadnika terorističke organizacije PKK predali su se turskim sigurnosnim snagama. Nakon što se predao, terorista O.C. susreo se u četvrtak s članovima porodice u turskom gradu Batmanu, javlja Anadolu Agency (AA).

U Diyarbakiru se nastavlja protest porodica ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP), na kojima majke traže da im se vrate djeca koja su odvedena u terorističke kampove. Protesti su počeli 3. septembra prošle godine, a ispred sjedišta HDP-a trenutno je više desetina porodica.

O.C. je prije pet godina odveden u redove terorističke organizacije PKK, a nakon što je u medijima vidio proteste majki u Diyarbakiru, odlučio je napustiti PKK. Zajedno s njim, snagama sigurnosti predala se i njegova nevjenčana supruga, sirijska državljanka F.M.

Nakon obavljene kriminalističke obrade u zgradi policije u Batmanu, O.C. je dozvoljeno da se susretne i porazgovara s roditeljima. Bio je to emotivan susret.

Nakon obavljene kriminalističke obrade, O.C. i F.M. su izvedeni pred sud, a potom uz mjere zabrane pušteni na slobodu.

Na društvenim mrežama je pokrenuta i kampanja podrške majkama koje protestiraju u Diyarbakiru. Majke iz Diyarbakira optužuju partiju HDP za vrbovanje i odvođenje maloljetnika i omladine u terorističke kampove PKK-a na jugoistoku Turske. Majke zbog toga nastavljaju protest koji je inicirala Fevziye Cetinkaya.

Cetinkaya, inače ima 11 djece, a 30. augusta policiji je prijavila da su aktivisti HDP-a kidnapovali i u teroristički kamp odveli njenog sina S. Cetinkayu. Cetinkaya je 3. septembra počela mirni protest ispred zgrade HDP-a, a s njom su tada bili i suprug Sahap i njihovih četvoro djece. Nešto kasnije Omer T. i Remziye A. također, su došli ispred sjedišta HDP-a i podržali protest Cetinkaye i njezine porodice, tvrdeći da je teroristička grupa PKK-a kidnapovala i njihovu djecu.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Partija HDP tereti se za povezanost s teroristima PKK-a, a više čelnika te partije je optuženo za širenje terorističke propagande i pružanje pomoći teroristima.