Dijelovi talibanskih medija prestali su prikazivati ​​slike živih bića pod novim bizarnim pravilima.

Talibani zabranili medijima da prikazuju slike ljudi i životinja
Foto: AP news | Zabranjeno prikazivati ljude i životinje

U nekim afganistanskim provincijama nametnuta su stroga naređenja da se poštuju moralni zakoni, rekao je zvaničnik.

U augustu su afganistanski talibanski vladari izdali zabranu ženskih glasova i golih lica u javnosti prema zakonima koje je odobrio vrhovni vođa u nastojanjima da se bore protiv 'poroka i promoviraju vrline'.

Propise su izdali nakon što ih je odobrio vrhovni vođa Hibatullah Akhundzada. Talibani su osnovali ministarstvo za "propagiranje vrlina i prevenciju poroka" nakon preuzimanja vlasti 2021, piše Independent.

Zakoni su regulisali aspekte svakodnevnog života kao što su javni prijevoz, brijanje, mediji i proslave koje odražavaju tumačenje islamskog zakona ili šerijata od strane vlasti.

Glasnogovornik Ministarstva za poroke i vrline, Saif ul Islam Khyber, rekao je da je vladinim medijima u provincijama Takhar, Maidan Wardak i Kandahar savjetovano da ne emituju ili prikazuju slike bilo čega sa dušom, što znači ljude i životinje.

Khyber je rekao da je ministarstvo odgovorno za provođenje zakona o moralu.

Nije pojasnio da li se pravila odnose na sve medije, uključujući strane medije, ili samo na afganistanske kanale i web stranice.

Nijedna druga zemlja s muslimanskom većinom ne nameće slična ograničenja, uključujući Iran i Saudijsku Arabiju. Tokom svoje prethodne vladavine kasnih 1990-ih, talibani su potpuno zabranili većinu televizije, radija i novina.