Kriminalnu aktivnost usmjeravali su i kontrolirali muškarci koji su žene prisiljavali da vrše pljačkanje.

Španija: Razbijena džeparoška mafija iz BiH, tjerali žene da pljačkaju
Foto: Screenshot

Pripadnici Nacionalne policije u Španiji, u akciji sa Europolom, posredstvom Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala uhapsili su 17 osoba zbog džeparenja, a među osumnjičenima su i bh. građani.

Kako navodi Narcodiario, članovi organizacije, sa sjedištem u Madridu i Valensiji, više puta su provodili kriminalne radnje u Andaluziji i planirali su putovati u Pariz kako bi iskoristili prednosti Olimpijskih igara i tamo sprovodili radnje džeparenja.

Osumnjičeni, koji su bili pod višemjesečnom istragom, imali su lažna dokumenta i koristili su različite identitete kako bi otežali identifikaciju.

Kriminalnu aktivnost usmjeravali su i kontrolirali muškarci koji su žene prisiljavali da vrše pljačkanje.

Istraga je počela kada su agenti otkrili postojanje kriminalne organizacije čiji članovi vode porijeklo iz BiH, koja je navodno bila posvećena činjenju zločina protiv imovine.

Prva istraživanja su potvrdila da se radi o savršeno strukturiranoj grupi.

Akcija je okončana hapšenjem 17 osoba - zbog navodnog činjenja krivičnih djela pripadnosti kriminalnoj organizaciji, imovinskih delikata (krađa i prevara), pranja novca, falsifikovanja isprava, uzurpacije nekretnina i trgovine ljudima.

Kao rezultat pretresa, agenti su zaplijenili brojni materijal koji dokazuje istragu kriminalne radnje, kao i dva vozila visoke klase i veliku količinu podijeljene gotovine - blizu 10.000 eura i deviza, odnosno kolumbijskih pezosa, švedskih kruna i Indijske rupije.

Osim toga, blokirano je i 13 bankovnih računa u različitim bankama, piše Narcodiario.