Smrtonosni požari u Australiji postaju sve gori: Uginulo najmanje 350 koala
Foto: Tuzlanski.ba

U australskoj pokrajini New South Wales proglašeno je sedmodnevno vanredno stanje, a snažni vjetrovi, visoke temperature i niska vlaga natjerali su vatrogasne službe da objave upozorenje za šire područje Sydneyja.

Prema trenutnom sistemu uzbune uvedenom 2009. godine, ovo je najgori nivo prijetnje ikad izdan za Sydney.

U gradu živi oko 4,6 miliona ljudi, ali najveći rizik od požara leži u ruralnim područjima izvan gradskog centra. Ona uključuju šira područja Huntera, Illawarre i Shoalhavena, za koje je također izdano upozorenje.

Stiže katastrofa

"Domovi koji su posebno dizajnirani kako bi izdržali požare niskog rastinja nisu otporni na ove katastrofalne uslove. Katastrofalni su oni uslovi gdje se gube životi, tamo gdje ljudi umiru. Rizik je apsolutno stvaran", rekao je Shane Fitzsimmons, vatrogasni načelnik New South Walesa.

Od ponedjeljka širom New South Walesa bukti više od 70 požara. Australija prolazi kroz jednu od najtežih suša posljednjih decenija.

"U katastrofalnim okolnostima uvijek se može očekivati najneobičnije ponašanje požara. Neupitno je da se aktivnosti mogu zapaziti i više od 20 kilometara nakon glavne vatrene fronte", rekao je Fitzsimmons, prenosi Index.hr.

Evakuacija je jedina opcija

"Za vaše je preživljavanje pravovremeni odlazak jedina opcija", stoji u upozorenju.

Tri osobe su smrtno stradale u požarima, dok je izgubljeno više od 100 domova. Procjenjuje se i da je u požarima stradalo 350 koala, a desetak se liječi od povreda. Požari su zahvatili i rezervat u New South Walesu u kojem živi oko 600 koala, gdje ih je više od polovine stradalo. (Tuzlanski.ba)