Sirijski režim traži od SAD i EU da ukinu sankcije uslijed zemljotresa
Foto: Tuzlanski.ba

Sirijska vlada poziva na ukidanje ekonomskih sankcija Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije protiv te zemlje nakon razarajućeg zemljotresa, navodeći da je to potrebno kako bi se omogućila pomoć pogođenim građanima, javlja CNN.

Organizacije za pomoć i spašavanje iz područja pod kontrolom vlade u Siriji tvrde da je nedostatak teške mašinerije i medicinske opreme potrebne za uklanjanje ruševina i liječenje povrijeđenih rezultat sankcija Zapada.

Kako navodi CNN, sankcije su nametnute Siriji kako bi se izvršio pritisak na režim u cilju zaustavljanja tekućeg građanskog sukoba.

Većina žrtava potresa u Siriji prijavljena je na sjeverozapadu zemlje, pretežno u gradovima Alepu, Hami, Latakiji i Tartusu, navodi državna novinska agencija SANA.

Ovaj region se već borio da obnovi vitalnu infrastrukturu teško oštećenu kontinuiranim zračnim bombardiranjem tokom građanskog rata u zemlji, za koji je UN procijenio da je od 2011. godine odnio 300.000 života.

Polovina od 4,6 miliona stanovnika sjeverozapadne Sirije protjerano je iz svojih domova zbog sukoba, a 1,7 miliona sada živi u šatorima i izbjegličkim kampovima u regiji, prema UNICEF-u.

Nekoliko dijelova sjeverozapadne Sirije, uključujući Idlib, još uvijek kontrolišu pobunjenici.

Danas je ministar vanjskih poslova sirijske vlade Faisal Mekdad pozvao Evropu da pošalje pomoć, rekavši da se sankcije ne smiju koristiti “kao izgovor”.

“Slanje pomoći iz Evrope ne mora da prolazi kroz birokratski proces. Međunarodno pravo kaže da humanitarna pomoć ne podliježe sankcijama, tako da to nije izgovor”, rekao je on za libanskom list Al Mayadeen.

Na pitanje hoće li režim dozvoliti slanje pomoći na teritorije pod kontrolom pobunjenika, sirijska vlada je odgovorila da će samo ona dijeliti međunarodnu pomoć u zemlji.

“Sirijska država je spremna da dozvoli da pomoć dođe u sve regione, pod uslovom da ne stigne do terorističkih naoružanih grupa“, rekao je Mekdad.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da: “u Siriji imamo partnera u obliku nevladinih organizacija na terenu koji pružaju humanitarnu podršku“.

“Za razliku od sirijskog režima, ovi partneri su tu da pomognu ljudima, a ne da ih brutaliziraju“, dodao je Price. (N1)