Foto: Tuzlanski.ba

Šefika i Izet Varajić u Bowling Green u saveznu državu Kentaki (Kentucky) stigli su 1998. godine, a iz Bosne i Hercegovine (Foča) otišli su za vrijeme agresije te su šest godina do dolaska u SAD proveli u Njemačkoj, prenosi bh. novinska agencija Patria.

restoran-ukus-evropeNa svečanosti 14. marta zajedno sa još 60-ak drugih građana Varajići su postali naturalizirani Amerikanci, a jučer su i glasali na izborima. To je bio prvi put nakon 1990. godine kada su posljednji put glasali u BiH.

- To je bio vrlo sretan dan za mene. Ja sam zahvalna za sve što imam ovdje - rekla je Šefika govoreći o svečanosti kada su proglašeni američkim državljanima.

Danas su vlasnici restorana „Okus Evrope“, ali do otvaranja vlastitog restorana, radili su nekoliko poslova. U SAD su došli samo sa koferom odjeće. Nakon 16 godina života u SAD-u, Varajići su ispunili svoj američki san. Izet je godinu radio u tvornici, da bi zatim pronašao prostor za restoran. Ranije je Izet s ocem radio u restoranu u BiH. Nakon dvije godine Varajići su restoran otvorili u centru grada.

Njihov sin studira medicinu u Luizvilu (Louisvill), a sljedeće godine trebao bi postati doktor.

- Mi imamo normalan život. Sve što nam je potrebno izgradili smo za ovih 16 godina - kazala je Šefika Varajić.

(NAP)