Samit G20 u Kini: Učesnici najavili jačanje trgovine i investicija na globalnom nivou
Foto: Tuzlanski.ba

Lideri najrazvijenijih zemalja svijeta na dvodnevnom Samitu G20 u kineskom gradu Hangcou dogovorili su intenziviranje “globalne trgovine i investicija“, javlja Anadolu Agency (AA).

Kineski predsjednik Xi Jinping jučer je otvorio Samit lidera G20, a nakon danas održane završne sjednice, kao domaćin skupa Xi se ponovo obratio novinarima.

Ukazujući na slabosti svjetske ekonomije, prvi čovjek Kine je kazao kako se na međunarodnoj sceni moraju čuvati stabilnost i mir.

“Moramo otklanjati kratkoročne rizike, ali istodobno analizirati srednjoročne i dugoročne potencijale“, kazao je Xi i dodao da su zemlje G20 uvjerene da globalna ekonomija može doći na stabilne tračnice.

Najavio je ubrzavanje strukturalnih reformi i jačanja mehanizama upravljanja ekonomijom i finansijama na globalnom planu.

“Donijeli smo odluku o intenziviranju borbe protiv poreskih malverzacija i jačanju rukovođenja globalnim energetskim sektorom. Kao zemlje G20 dodatno smo uvidjeli neophodnost da se mehanizam za intervencije u krizama pretvori u mehanizam za dugoročno upravljanje“, kazao je Xi.

Xi je također kazao da su lideri G20 odlučni u prelasku na inovativne modele razvoja kako bi se doprinijelo globalnom ekonomskom rastu.

Samit lidera najrazvijenijih zemalja svijeta protekao je u raspravama o globalnim ekonomskim tokovima, ali je bio i prilika za održavanje brojnih bilateralnih i multilateralnih susreta na marginama Samita. Pored lidera članica G20, na Samitu su na pozivnicu Kine kao domaćina učestvovali i lideri Čada, Egipta, Kazahstana, Laosa, Senegala, Singapura, Španije i Tajlanda. (Tuzlanski.ba)