Ruska mafija prala novac kroz takmičenja u pokeru u SAD
Foto: Tuzlanski.ba

Ruske organizovane kriminalne grupe upravljale su u Sjedinjenim Američkim Državama takmičenjima profesionalnih pokeraša za holivudske zvijezde, profesionalne sportiste i finansijere sa Volstrita, saopštili su juče zvaničnici u New Yorku, prenosi UPI.

poker pranje novcaAgenti američkog Federalnog istražnog biroa izvršili su raciju u uglednom hotelu i galeriji na Menhetnu. Više od 30 ljudi optuženo je za veze sa on-line kockanjem i pranjem novca, naveo je "New York Times".

Agenti su upali u galeriju "Heli Namad" u hotelu "Karlajl" na Aveniji Madison, čestoj destinaciji slavnih i bogatih ličnosti. Među optuženima je i vlasnik galerije Hilel Namad, ugledni, bogati Libanac poznat kao Heli.

U centru slučaja je Alimzan Toktakunov, koji je optužen da je jedan od vođa ruske mafije, koja je nadgledala međunarodne operacije kockanja i pranja novca.

FBI navodi da su desetine miliona dolara prošle tim putem, a potom je taj novac opran preko fantomskih firmi na Kipru, da bi onda bio poslat u SAD.

Namad je optužen da je organizovao ilegalna poker takmičenja za finansijere sa Volstrita, holivudske zvijedze i sportiste. Vlasti još nisu otkrile imena igrača.