Rusija napala ukrajinsku dunavsku luku Izmail uoči susreta Putina i Erdogana
Foto: Tuzlanski.ba

Rusija je tokom noći pokrenula zračni napad na jednu od najvećih ukrajinskih luka za izvoz žitarica, saopćili su ukrajinski zvaničnici, nekoliko sati prije nego što bi ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan trebali održati razgovore.

Ukrajinske zračne snage pozvale su mještane luke Izmail, jedne od dvije glavne ukrajinske luke za izvoz žitarica na Dunavu u regiji Odese, da potraže sklonište u ponedeljak poslije ponoći. Neki ukrajinski mediji javili su o zvucima eksplozija u tom području.

Putin i Erdogan trebali bi se sastati u ponedjeljak u ruskom crnomorskom ljetovalištu Sočiju, dok Ankara i Ujedinjene nacije nastoje oživjeti crnomorski sporazum o izvozu žitarica koji je pomogao u ublažavanju globalne prehrambene krize. Ankara je razgovore nazvala ključnim za sporazum.

Rusija je napustila sporazum u julu - godinu dana nakon što je postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske - žaleći se da se njen sopstveni izvoz hrane i gnojiva suočava s preprekama i da ne ide dovoljno žita u zemlje kojima je potrebno.

Nakon odustajanja od crnomorskog sporazuma o žitu, Moskva je pokrenula česte napade na luke na Dunavu, koje su otada postale glavna ruta Ukrajine za izvoz žitarica.

Napad u ponedjeljka - čiji razmjeri nisu odmah poznati - uslijedio je nakon ruskih udara u nedjelju na drugu veliku dunavsku luku Reni, u kojima je oštećena infrastruktura luke, i najmanje dvije osobe su povrijeđene, prenosi Reuters.